Två personer plockar skräp längs en gata i Göteborg

Året med Håll Sverige Rent för kommuner

Engagera er i våra skräpplockarkampanjer

På Håll Sverige Rent är vi otroligt glada och stolta över våra samarbeten med er kommuner. Detta gäller inte minst i våra olika skräpplockarkampanjer där kommuner har en betydelsefull roll. I år vill vi att fler än någonsin engagerar sig mot skräpet - och vi hoppas att ni vill vara med och hjälpa oss uppnå det!

Skräpplockardagarna - startar 1 februari

Glada barn under Skräpplockardagarna

I Skräpplockardagarna lär sig barn och unga om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog 220 kommuner och över 700 000 barn.

Alla skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar får gratis skräpplockarmaterial. Kommunens roll är att uppmuntra skolor och förskolor till att delta och gärna hämta upp allt skräp som samlats in. 

Kommunens anmälan för 2022 öppnar 1 februari. Skolor och förskolor anmäler sig från och med 1 mars.

Läs mer om Skräpplockardagarna »

Nordiska kusträddardagen den 7 maj

Kampanjbild 1 Kusträddarna 2021_HSR_Sanna Holm

Plasten i våra hav är ett av världens största miljöproblem och det kommer inte att försvinna förrän vi gör något åt det. I vår kampanj Kusträddarna samlar vi människor från kust till kust som vill förhindra plast från att hamna i havet.

Som kommun kan ni hjälpa till och uppmärksamma startskottet - den Nordiska kusträddardagen den 7 maj. Ni kan till exempel hjälpa peppa invånarna att vara med och/eller ta hand om skräpet som samlas in.

Förra året deltog över 57 000 kusträddare utspridda i 289 av Sveriges 290 kommuner. En helt fantastisk siffra tycker vi, men vi vill såklart bli ännu fler i år!

Håll Sverige Rent-dagen den 17 september

Två kvinnor plockar skräp under Håll Sverige Rent-dagen 2019. Foto: Emma Grann

Den 17 september 2022 hölls Håll Sverige Rent-dagen. Då plockade drygt 200 000 personer skräp runt om landet, det är rekord! 

Dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day som infaller tredje lördagen i september varje år.

Som kommun kan ni hjälpa till och uppmärksamma dagen eller ordna ett eget skräpplockarevent. Mer information kommer inför Håll Sverige Rent-dagen 2023.