Två personer plockar skräp längs en gata i Göteborg

Året med Håll Sverige Rent för kommuner

Engagera er i våra skräpplockarkampanjer

På Håll Sverige Rent är vi otroligt glada och stolta över våra samarbeten med er kommuner. Detta gäller inte minst i våra olika skräpplockarkampanjer där kommuner har en betydelsefull roll. I år vill vi att fler än någonsin engagerar sig mot skräpet - och vi hoppas att ni vill vara med och hjälpa oss uppnå det!

Skräpplockardagarna - startar 1 februari

Glada barn under Skräpplockardagarna

I Skräpplockardagarna lär sig barn och unga om nedskräpning och plockar skräp tillsammans. Förra året deltog 220 kommuner och över 700 000 barn.

Alla skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar får gratis skräpplockarmaterial. Kommunens roll är att uppmuntra skolor och förskolor till att delta och gärna hämta upp allt skräp som samlats in. 

Kommunens anmälan för 2022 öppnar 1 februari. Skolor och förskolor anmäler sig från och med 1 mars.

Läs mer om Skräpplockardagarna »

Nordiska kusträddardagen den 7 maj

Kampanjbild 1 Kusträddarna 2021_HSR_Sanna Holm

Plasten i våra hav är ett av världens största miljöproblem och det kommer inte att försvinna förrän vi gör något åt det. I vår kampanj Kusträddarna samlar vi människor från kust till kust som vill förhindra plast från att hamna i havet.

Som kommun kan ni hjälpa till och uppmärksamma startskottet - den Nordiska kusträddardagen den 7 maj. Ni kan till exempel hjälpa peppa invånarna att vara med och/eller ta hand om skräpet som samlas in.

Förra året deltog över 57 000 kusträddare utspridda i 289 av Sveriges 290 kommuner. En helt fantastisk siffra tycker vi, men vi vill såklart bli ännu fler i år!

Håll Sverige Rent-dagen den 17 september

Två kvinnor plockar skräp under Håll Sverige Rent-dagen 2019. Foto: Emma Grann

Den 17 september är det dags för årets Håll Sverige Rent-dag. Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser. Förra året deltog över 130 000 personer över hela landet.

Dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day som infaller tredje lördagen i september varje år.

Som kommun kan ni hjälpa till och uppmärksamma dagen. Kanske kan ni anordna ett eget skräpplockarevent eller samla alla politiker och plocka skräp? 

Läs mer om hur kommunen kan engagera sig på Håll Sverige Rent-dagen »

Håll Sverige Rent-konferensen