
Gävle kommun satsar på Grön Flagg
Gävle satsar på Grön Flagg-verktyget för sina verksamheter som en del i sitt arbete med lärande för hållbar utveckling. Sofia Lord, strateg för lärande för hållbar utveckling i Gävle kommun, berättar om varför de väljer att arbeta med Grön Flagg.
Hur kommer det sig att ni valt att satsa på Grön Flagg i kommunen?
– Vi ser Grön Flagg som ett inspirerande och stödjande processledningsverktyg för lärande för hållbar utveckling i alla våra utbildningsverksamheter i Gävle kommun. Det används av såväl förskolor som familjedaghem, grundskolor, gymnasieskolor och korttidshem och vi upplever att Grön Flagg är ett sätt att jobba med Hållbar Utveckling som ger energi och arbetsglädje.
På vilket sätt hjälper Grön Flagg er som kommun att nå sina hållbarhetsmål?
– Grön Flagg hjälper oss att ständigt utveckla våra arbetssätt. Lärande för hållbar utveckling är en nyckelfaktor för att kommunen ska nå sina hållbarhetsmål. En viktig del är att barn och elever får engagera sig här och nu, på riktigt, i samverkan med det omgivande samhället. Såväl forskning som våra egna och andra kommuners erfarenheter visar att detta leder till att inte bara barn och elever utan även det omgivande samhället blir engagerade i hållbarhetsarbetet.
Hur har ni lyckats få nästan alla era förskolor att bli anslutna till Grön Flagg? Hur var processen?
– När vi som LHU-samordnare anställdes i kommunen år 2014 fanns det tre förskolor som hade hissat Grön Flagg. Genom att vi lyfte fram och skapade möjligheter för dem att berätta om sitt fina arbete och goda erfarenheter, så valde fler förskolor att haka på.
Vi byggde upp ett nätverk av s.k. ”hållbarhetsombud”, som utgörs av minst en pedagog per förskoleområde, som fick särskild kompetensutveckling inom lärande för hållbar utveckling. Dessa hållbarhetsombud har fungerat som nyckelpersoner i våra verksamheter, för att sprida såväl kunskap som erfarenheter mellan våra förskolor. Själva Grön Flagg-verktyget förbättrades också, och detta visade sig i våra Grön Flagg-anslutna verksamheter i goda resultat och i den goda påverkan som skapade intresse hos ytterligare förskolor. Ett stort intresse och engagemang från hela förskolans ledning infann sig snabbt så snart de goda resultaten blev kända.
Ledningens engagemang och goda förmåga att leda verksamheterna har naturligtvis varit avgörande. Beslut från såväl politiker som tjänstepersoner stödjer arbetet med Grön Flagg, och innebär bland annat att våra verksamheter inte själva behöver bära kostnaden för Grön Flagg-avgiften, utan att den tas centralt i kommunen som en del av vårt kommun-medlemskap i Håll Sverige Rent.
Hur lång tid tog det innan allt var på plats ute i verksamheterna och de kunde börja arbeta?
– Arbetet har utvecklats successivt. Det började med de tre förskolorna som redan var igång år 2014, och flera verksamheter har sedan anslutit sig successivt.


Hur är responsen från lärare och pedagoger?
– Responsen från de som har börjat arbeta med Grön Flagg och som kommit in i arbetet ordentligt är generellt positiv och särskilt i förskolan mycket positiv. De upplever Grön Flagg som en hjälp att göra det som de ändå ska göras, och att knyta ihop olika perspektiv till en helhet med lärande för hållbar utveckling som ett sammanhållande paraply. För grundskola och gymnasieskola kan det ibland kännas motigt att komma igång. Här är ledningens engagemang samt stöd och inspiration från andra verksamheter/hållbarhetsombud/LHU-samordnare och Håll Sverige Rents medarbetare helt avgörande för att de ska få en fin start och inte skapa ”merjobb”.
Har ni fått respons från andra i kommunen (privatpersoner etc)?
– Ja, vi får ofta höra från vårdnadshavare att de blir glada och inspirerade av att se och få ta del av det fina arbete som deras barn gör. Vi uppmärksammar och firar på olika sätt, till exempel när någon verksamhet eller område får hissa flaggan för första gången. Dessa små och stora segrar gläds vi åt gemensamt allihop, och här är även våra politiker med, och visar sin uppskattning för vårt goda arbete.
Har ni stött på några problem under resans gång?
– Ja, när det handlar om Grön Flagg-avgiften och hur den ska hanteras. Generellt säger vi nej till denna typ av avgift i våra utbildningsverksamheter, det är en principsak, och det spelar därmed ingen roll hur stor eller liten avgiften är. Det har därför varit helt avgörande för oss i Gävle kommun att kommunledningen har klivit in och stödjer arbetet och att kostnaden tas som en del av vårt kommun-medlemskap i Håll Sverige Rent.
Vad är fördelarna för er som kommun att era verksamheter är anslutna till Grön Flagg?
– Att vi på ett tids- och kostnadseffektivt sätt får en kontinuitet och en god utveckling av vårt arbete med lärande för hållbar utveckling i våra Grön Flagg-anslutna verksamheter. Det skulle inte ha gått att få samma goda utveckling om vi hade använt dessa medel (som Grön Flagg kostar) på något vis själva. Genom att använda Grön Flagg som processledningsverktyg för lärande för hållbar utveckling så får våra verksamheter stöd, inspiration och kunskap att driva arbetet med lärande för hållbar utveckling framåt på ett uthålligt sätt.
Något annat du vill tillägga?
– Resurser för lokal samordning av LHU-arbetet i respektive kommun, för att arbetet i skolor och förskolor ska komma igång och bli uthålligt, är avgörande. Här kan det åtminstone initialt vara bra med politiska beslut för att prioritera resurser för lokal LHU-samordning, tills verksamheterna själva upplever de goda resultaten, och att ledningen får syn på detta.
Är du också nyfiken på att jobba med Grön Flagg i kommunen? Hör av dig till Eva Palo på Håll Sverige Rent: eva.palo@hsr.se
Tre tips till andra kommuner
Sofia Lords tre bästa tips till andra kommuner som vill satsa på att få sina förskole- och skolverksamheter att arbeta med lärande för hållbar utveckling tillsammans med Grön Flagg.
- Bjud in representanter från de verksamheter som redan arbetar med Grön Flagg (från den egna kommunen eller från annan kommun), och låt dem berätta om sina erfarenheter.
- Utse LHU-samordnare som kan erbjuda och koordinera LHU-stödet lokalt, och medverka till att goda erfarenheter sprids inom kommunen.
- Besluta att ta Grön Flagg-kostnaden i kommunen centralt, som en del av kommunens medlemskap i Håll Sverige Rent. Lärande för hållbar utveckling är nämligen en angelägenhet för hela kommunen, och bidrar starkt till kommunens alla hållbarhetsmål.