
Kronoparksskolan sätter hållbarhetsarbetet i fokus
Trots ett redan pågående arbete med lärande för hållbar utveckling kände Kronoparksskolan i Karlstad att de saknade elevernas delaktighet och inflytande. Därför gick de med i Grön Flagg, Håll Sverige Rents lärandeprogram för hållbarhet på schemat.

Kronparksskolan blev medlemmar i Grön Flagg hösten 2019. Skolan som är en F-3 hade redan då ett pågående arbete med lärande för hållbar utveckling (LHU) sedan några år tillbaka genom bland annat ett samarbete med Karlstad universitet om hållbarhet kopplat till de Globala målen. Skolan arbetar i sin undervisning tematiskt och ämnesövergripande med inslag av utomhuspedagogik. För några år sedan skapades en LHU-grupp för lärarna och pedagogerna där de bland annat har arbetat med kemikaliesanering.
Hållbarhet på schemat måste prioriteras
På Kronoparksskolan arbetar man med att implementera hållbarhetsarbetet i alla skolans delar. Där spelar rektorn Maria Hultkrantz en viktig roll i att skapa grundförutsättningar. Hennes tips till andra skolledare som vill sätta hållbarhet på schemat är att prioritera arbetet och ge tid till det för personal och elever. Den röda tråden på skolan med hållbarhet tycker hon i sin tur skapar ett gemensamt engagemang.
–Skolan vill lära barnen att göra kloka val i framtiden och därför är det så viktigt att de är delaktiga och har inflytande, säger Maria Hultkrantz, rektor på Kronoparksskolan.
Genom att bilda ett särskilt hållbarhetsråd för eleverna, ett Grön Flagg-råd, har Kronoparksskolan lättare kunnat fånga upp elevernas intressen. En representant från varje klass är med i rådet och de träffas en gång i månaden. Tillsammans med LHU-gruppen arbetar de för en hållbar utveckling. Eleverna är med och tar fram förslag på vad skolan ska arbeta med under sin Grön Flagg-resa. Förslagen tar de sedan med sig tillbaka till sina klasskamrater som på så sätt också får vara med och bestämma.
–Vi pratade om vad vi skulle odla på ett klassråd. Det fick jag ta med mig till GF-rådet där vi pratade om vad alla klasser skulle odla. Det var roligt att prata med de andra. Nu har vi odlat och jag har lärt mig om odling och potatisar och sånt. Det tycker jag är bra, säger Mohamed Ilyas (Regnbågen 1).
Arbetar med vardagsnära problem
Under sitt första år som medlemmar i Grön Flagg har skolan arbetat med vardagsnära problem där de kan göra skillnad. I sin Grön Flagg-resa har eleverna haft stor påverkansmöjlighet i klassrummet. De har utvecklat ett klimatsmart tänkande, skapat en inkluderande rastverksamhet med elever som trivselledare och de har fokuserat på den sociala biten i konsten där eleverna har fått möjlighet att visa på olika uttrycksformer.
–Den största skillnaden i vårt arbete nu är att vi inkluderar eleverna mer. Att uppmärksamma arbetet och jobba med Grön Flagg är en grund och en start för ett hållbart arbete både för oss pedagoger, elever och föräldrar som får vara med och se, prata och reflektera med sitt barn, säger Caroline Jonasson lärare i årkurs 1.
Det gäller att tänka långsiktigt
I framtiden vill LHU-gruppen arbeta mer med att synliggöra att de arbetar med Grön Flagg på skolan och fortsätta utveckla elevernas delaktighet och inflytande. Håll Sverige Rents lärandeprogram Grön Flagg är för Kronoparksskolan ett verktyg för att hålla hållbarhetsarbete i liv.
–Vi på Kronoparksskolan utbildar våra elever att leva och agera i en hållbar värld. Våra olikheter är våra möjligheter. I och med vår nya flagga så fortsätter vi att prioritera och sätta vårt hållbara arbete i fokus. Det gäller att tänka långsiktigt och hålla i arbetet, det ser ljust ut, säger rektor Maria Hultkrantz.