Hero
Bild över havet

Vinnare av Unga Reportrar - Finns det plast i Öresund?

Body

Text och Bild: Lina Persson Giolitti, 18 år, Campeon Frigymnasium, Sverige

Plast är ett vanligt och viktigt material i vårt dagliga liv. Den har många användbara funktioner och kan hjälpa till att lösa många problem och behov i samhället. Materialet är billigt och kan t.ex. användas till sjukhusmaterial. Men sättet vi människor använder och förbrukar plast idag är i många fall inte hållbart.

 

Regnet piskar mot mina kalla och röda kinder när jag går mot Råå hamn. Det är en mörk och kall december[1]eftermiddag. Det viner i segelbåtarnas master och havet är stormfyllt. Jag ställer mig bakom en fiskehodda för att skydda mig mot det kraftiga regnet. Efter ett tag bakom hoddan ser jag Thomas Lövström, som är chef på Rååbåtarna, företaget som både kör turer till Öresunds pärla, ön Ven, men också erbjuder fisketurer. Thomas tar fram nyckeln till båten Siam och vi slår oss ner i den kalla och mörka styrhytten. Utanför slår regnet mot båtens små fönster. Det luktar gammalt trä och tjära - precis som fiskebåtar ska lukta.

- Jag ser mycket plast längs stränderna när jag åker med min båt och inte så mycket just ute på haven. Dock så finns det mer plast än vad vi människor ser. Mycket är mikroplast och många havsdjur drabbas av detta. Det påverkar också oss längre upp i näringskedjan, säger Thomas.

- Folk har allmänt sett blivit mer medvetna vad som slängs i naturen. Dock så kan det fortfarande ske förbättringar, men det går ändå i rätt riktning. Det handlar nog en hel del om uppfostran, att lära sig i tidig ålder att det är fel att slänga plast i naturen. Många förskolor har också “skräpplockardagar” och det tycker jag är ett bra koncept för då lär sig barnen av varandra och kan sprida det vidare, menar Thomas.

Konsekvenserna av plast i naturen

All plast som hamnar i vår natur har en mycket stor påverkan på klimatet, miljön och inte minns alla levande varelser. Den största delen av allt plast som hamnar i havet slängs på land av oss människor och förs med hjälp av regn och vind ut i havet. Plasten som hamnar i havet är till mesta del engångsartiklar. Plasten delar upp sig i mindre bitar och på så sätt får vi mikroplaster i havet. Det tar väldigt långt tid för plasten att brytas ner och därför är den väldigt farlig för naturen och för djuren. Jämfört med en papperspåse som tar ungefär 1 månad att brytas ner tar det 10-20 år för en plastpåse att brytas ner till mikroplaster.

- Jag tror och hoppas att plasten kommer minska i framtiden om vi drar ner på användandet. Det syns tydligt i dagens samhälle genom att man använder mer papperssugrör och papperskassar. Vi svenskar ska ändå vara stolta och nöjda att vi bor i ett land som Sverige. Vi är ett väldigt rent land om man jämför med andra länder i världen. Det är skrämmande hur mycket plast det finns i vissa länder, säger Thomas.

- För 30 år sen fick jag upp en stor torsk i Öresund och när jag fileade den hade den en Kalle Anka-plastmugg i magen. Det har ju även hänt att en plastpåse har fastnat i båtens propeller. Då blev jag lite ställd och tänkte “vart är denna världen påväg?”. Jag trodde inte det kunde hända eftersom för mig känns Öresund som ett rent hav - men det finns plast som vi inte ser eller vet om, berättar Thomas Lövström.

Sections