Hero
Två kvinnor plockar skräp under Håll Sverige Rent-dagen 2019. Foto: Emma Grann

Hela Sverige Plockar Skräp 19 september

Body

På lördag är det Håll Sverige Rent-dagen och då kommer tiotusentals svenskar att gå ut och plocka skräp. Det kommer att plockas skräp på gator, i parker och i naturområden över hela landet och på 12 utvalda orter från Malmö i söder till Arvidsjaur i norr kommer lokala hjältar att hjälpa till att lyfta frågan om nedskräpning.

Lördag den 19 september, kommer människor runt om i landet att ge sig ut och göra något stort – plocka lite skräp. Håll Sverige Rent anordnar Håll Sverige Rent-dagen för tredje året i rad och under parollen Hela Sverige Plockar Skräp ombeds folk att vara med.

"Nedskräpningen drabbar oss alla. Skräpet förstör vår natur och skadar djur, gör våra städer otrygga och kostar skattebetalarna miljarder varje år. Vi måste uppmärksamma nedskräpningen och därför är det fantastiskt att se allt engagemang runt om i landet. Ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra", säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som förra året samlade 21 miljoner människor från 180 länder. Tidigare år har Håll Sverige Rent anordnat evenemang runt om i landet i samband med kampanjdagen, men på grund av coronapandemin ombeds folk att gå ut och plocka skräp själva, eller i mindre grupper och på säkert avstånd från varandra. Håll Sverige Rent-dagen anordnas i samarbete med tolv orter och lokala skräphjältar som ska arbeta för att lyfta allmänhetens intresse för nedskräpningsfrågan lokalt.

Orterna där Håll Sverige Rent har ett fördjupat samarbete är: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

"På lördag går kommuner, företag och privatpersoner samman för att tillsammans göra något åt nedskräpningen. Det är helt nödvändigt för att vända trenden med mer plast i haven och skräpiga stadsmiljöer. Tillsammans är vi starka och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra på lördag genom att plocka lite skräp", säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.