Hero
Linda Åkerberg, en av naturens ambassadörer

Tillsammans håller vi fjället rent!

Sections

Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Engångsförpackningar, plastpåsar och aluminiumburkar blir kvar i hundratals år och skadar naturen och alla djur som lever där.

Och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig har därför en tendens att bli ännu skräpigare. 

Hjälp till att minska skräpet - dela våra tipsfilmer och inspirera fler genom att sprida vårt material.

Niki Sjölund packar skräpsmart. Foto: Emma Grann

Fyra tips för en skräpfri upplevelse

1. Förpackningsbanta

Börja hemma och förbered dig väl genom att packa smart. Lämna påsklämmor, konservburkar, plastpåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Ett tips är att använda bivaxduk eller matlåda istället för plastpåse.

Linda Åkerberg packar skräpsmart. Foto: Emma Grann
2. Gå på toa i naturen

Om det finns ett utedass, använd det. Men om du behöver göra dina behov i naturen, tänk på att: ta med spade och toalettpapper. Gå minst 100 meter bort från vandringsled, vatten eller lägerplats. Gräv en 20-30 cm djup grop. Gräv ner eller ta med ditt toalettpappret. Fyll igen så att även nästa besökare får en lika trevlig upplevelse som du. 

Toalettartiklar som är bra att ha med i naturen. Foto: Emma Grann
3. Vad gör man med skräpet?

Ta med skräppåse så att du får med dig ditt och andras skräp hem. Tänk på att rester från matlagning är skräp som också ska tas om hand. Lämna inget till djuren. Även småskräp, som fimpar och portionssnus, innehåller plast och har inget i naturen att göra.

Hand håller i papper från kexchoklad
4. Saker du enkelt kan byta ut

När du går ut i naturen vill du ha med dig så lite "skräp" som möjligt. Tips på saker du kan byta ut: tandkrämstub mot tandkrämstablett, tampong mot menskopp, våtservetter mot handduk och tvål, plastpåsar till bivaxduk eller matlåda, engångsflaska till flergångsflaska.

Tips på saker att byta ut för att få med sig mindre skräp ut i naturen. Foto: Emma Grann

Dela och sprid!

Hjälp oss att hålla fjället rent genom att dela och sprida kunskap till andra. Här har vi samlat filmer och affischer, fria att ladda ner och använda. Skriv ut en affisch och sätt upp där du tycker att det behövs. Och glöm inte tagga  #ileavenothingbutfootprints och #hallsverigerent när du delar inlägg i sociala medier.

Tänk på djuren, släng inget skräp i naturen!

Naturens ambassadörer

Hanna Olvenmark

hanna_olvenmark

@portionenundertian

Jag älskar att vara utomhus och hyser extra stor kärlek för de små vardagsäventyren. Den senaste tiden har det blivit tydligt att ju fler vi är ute som njuter av naturen, desto större ansvar måste vi tillsammans ta. Det är fantastiskt att fler får upp ögonen för att vara ute, på både stora och små äventyr. Men vi behöver tänka hela vägen. Att vara med och bidra till att det slängs mindre skräp ute känns självklart! 

Annelie Pompe

Annelie Pompe

@annelieadventures

Jag älskar naturen och tillbringar mestadelen av min tid där, både över och under vattenytan. Jag ser varje dag hur mycket skräp som lämnas i naturen och hur naturen tar skada av det. Därför känns det viktigare än någonsin att uppmuntra till att ta hand om naturen, och bara lämna sina fotsteg efter sig.

Emelie Forsberg

Emelie Forsberg, en av naturens ambassadörer

@tinaemelie

Att vara ambassadör för Håll Sverige Rent, är inte bara en stor ära, utan också helt självklart. Om jag på något sätt kan bidra med till ett hållbarare samhälle så gör jag det. Smått som stort, plocka skräp, reducera matsvinn, eller kanske större livsförändringar. Tillsammans håller vi naturen ren!

Emilie Björkman

Emilie Björkman, en av naturens ambassadörer

@emilie.bjorkman

Det finns inget otrevligare än när man vandrat någon timme ut på fjället eller i skogen och kommer till ett fiskevatten - och så hittar man dasspapper överallt, använda engångsgrillar, fullt med gamla linor, plåtburkar och annat onödigt skräp. Som ambassadör hoppas jag att kunna få fler att tänka att ”det jag bär ut, ja de bär jag också hem igen”. Tänk vad ren naturen skulle vara om alla gjorde så.

Ida Lindström

Ida Lindström, en av naturens ambassadörer

@idadventures

Friluftsliv och äventyr är min största hobby och passion. Det är där jag trivs som bäst, där får jag upptäcka och utmana mig själv. Att inte slänga skräp i naturen är en självklarhet för mig, och som ambassadör kommer jag att göra allt jag kan för att även fler människor börjar se det som en självklarhet.

Johan Jonsson

Johan Jonsson, en av naturens ambassadörer

@jonsbert

Jag har liksom alltid haft med mig det här med att plocka med mig skräp. Varken min pappa eller farfar har liksom varit några som stått på barrikaderna och kämpat för orättvisor, men just nedskräpning är någonting som framkallat näst intill vansinne i alla generationer. Både pappa och farfar har och hade alltid med sig en påse när de är i skogen, och plockar med sig det de kan. Jag försöker göra lika när jag är på fjället.

Linda Åkerberg

lindaakerberg

@wildernessstories

I takt med att min kärlek för naturen har växt sig större, desto mer självklart har det blivit att vilja ta hand om den. Den man älskar vill man ju väl och skydda från allt ont. Därför försöker jag idag att inte bara inspirera till resor och äventyr, utan även till en mer hållbarare livsstil.

Maja Tesch

Maja Tesch

@majatesch

För mig är det självklart att inte skräpa ner i naturen, och jag försöker ofta plocka upp de skräp jag ser och ta med mig det till närmaste papperskorg. Som ambassadör vill jag uppmuntra andra att tänka likadant - allt från äventyret ska med hem igen. 

Mitt tips för att hålla naturen ren är att ta med matlåda eller egen kaffetermos när du köper takeaway så minskar du användandet av engångsförpackningar, 

Niki Sjölund

Niki Sjölund redo att ge sig ut i naturen

@neonatur

Då jag arbetar i och med naturen är det en självklarhet att se till att hålla efter den som tack. Att tillbringa tid i skogen är något allt fler och fler har börjat göra, en ökning av nedskräpning ute är väldigt lätt att se, det är hemskt. Det krävs inte alls mycket för att lämna en orörd plats som den var, det är det minsta vi alla kan göra när vi spenderar tid i naturen. Att sprida budskapet är en självklarhet för mig och det passar mig väldigt bra att jobba tillsammans med Håll Sverige Rent.

Upptäck allemansrätten

Har du koll på allemansrättens härligheter och skyldigheter? Lär dig mer om vad du får och inte får göra när du vistas i vår natur.

Om projektet Rena Fjäll 

Tack vare Naturkompaniet och deras Naturbonus fick Håll Sverige Rent under 2020 möjligheten att arbeta för en renare natur, med extra fokus på fjällen.

Vi genomförde bland annat clean-ups, skräpmätningar och satte upp påsholkar tillsammans med STF.