Skräpplockardagarna 2022

Skräpplockardagarna

Anmälan för 2024 är nu stängd. Välkommen tillbaka 1 mars 2025!

Stort tack till alla er som deltagit i Skräpplockardagarna!

Tillsammans var vi över 700 000 deltagare - Fantastiskt bra!

I 2024 års kampanj av Skräpplockardagarna deltog 704 594 skräphjältar, varav 607 824 barn och unga och 96 770 pedagoger, fritids- och föreningsledare.

Vi vet att några av er som anmält er, inte haft möjlighet att plocka än. Ingen fara! Det pedagogiska materialet samt diplom och annat kul ligger kvar här på sidan till och med september 2024.

Har du frågor kan du mejla oss på spd@hsr.se.

Campaign

Just nu är 704594 anmälda till Skräpplockardagarna 2024.

Undervisningsmaterial

Samtalsbild på stranden

Ta del av roligt och pedagogiskt undervisningsmaterial, flera kopplade till årets tema "Stoppa skräpet – rädda havet!"

>Till förskola

>Till grundskola

>Till gymnasium

>Till barn- eller ungdomsförening

Diplom, affischer & annat kul

Diplom, superhjältemask, medalj

Här kan du ladda ner diplom, affischer och medaljer m.m för att belöna alla skräphjältar som deltagit i kampanjen!

>Till förskola

>Till grundskola

>Till gymnasium

>Till barn- eller ungdomsförening

Skräpplockarturné

Johanna Ragnartz på förskola

Hälsningar från vår Skräpplockarturné! 

Under våren var vi ute och träffade skolor och förskolor i Skräpplockardagarna. Vårt första stopp var i Vällingby där vår vd Johanna Ragnartz träffade skräphjältar på Förskolan Skattgömman. Stort tack för att vi fick besöka er och plocka skräp tillsammans! 

>Se vår skräpturné på Instagram

Skräpplockning som aktivitet

Skräpplockning är en utmärkt aktivitet året om, som förutom att den bidrar till en mer skräpfri miljö också är en praktisk övning som kopplar till Lärande för hållbar utveckling. Här berättar vi om säker skräpplockning och ger tips på hur ni själva kan genomföra en skräpplockningsaktivitet som en del av undervisningen, när som helst under året.

Årets tema: Stoppa skräpet – rädda havet! 🌊

Nytt för årets Skräpplockardagar är att vi har ett gemensamt tema. Under era skräpplockardagar har ni möjlighet att prata skräp i havet och hur skräpets resa ser ut. När du anmält dig kommer du få tillgång till utbildningsmaterial och andra roliga belöningar ni kan använda för att göra er skräpplockardag till den bästa!

Om årets tema »

 

Image
Pojke plockar skräp

Frågor och svar

Skickar ni ut påsar till Skräpplockardagarna? 
Sedan förra året har Håll Sverige Rent inte längre möjlighet att erbjuda påsar att slänga ert skräp i, detta på grund av både ekonomiska och miljömässiga skäl. Använd (och återanvänd) plastpåsar eller andra påsar, korgar eller kärl som redan finns i skolan eller i hemmen. Tillsammans minskar vi på den onödiga plasten! 

Läs fler vanliga frågor och svar vi brukar få i Skräpplockardagarna i FAQ nedan. 

Men vuxna då?

Med Skräpplockardagarna riktar vi oss särskilt till barn och unga med pedagoger, men alla är såklart välkomna att vara med. Skräpplockning är en perfekt pedagogisk aktivitet som visar att nedskräpning är fel. Vi bjuder in alla vuxna skräpplockare till kampanjen Kusträddarna på våren och till Hela Sverige plockar skräp på hösten.

Det är naturligtvis inte barnens uppgift att lösa problemet med nedskräpning. Men att plocka skräp är något som vi alla kan hjälpa till med - och något konkret som vi kan göra här och nu. Tillsammans kan vi stoppa skräpet!