Glada barn leker i en skog

Program Grön Flagg - förskola

Välkommen in till vårt fullspäckade program för läsåret 22/23! Nedan kan du läsa om allt som händer under aktuellt läsår. De tillfällen som saknar anmälningslänk här behöver du vara med i Grön Flagg för att delta i.

Gå med i Grön Flagg för att få tillgång till samtligt innehåll
Grön Flagg

Grön Flaggs program för förskolan läsåret 22/23

Augusti 2022
 • 16/8 Grön Flaggs digitala kick-off 9.30-10.30 
  Kick-offen är ett perfekt tillfälle att starta upp hösten med ert viktiga hållbarhetsarbete.
   

 • 24/8 Webbinarium “Grön Flagg-rådet” 9.30-10.00 
  Vi går igenom steg 1 i Grön Flaggs metodik som handlar om Grön Flagg-rådet som spelar en viktig roll för att samla upp idéer och driva Grön Flagg-resan framåt.  
   

 • 29/8 Föreläsning “Så er egen äng på gården”. 15.00-15.45 (SMULLE)  
  Kom och lyssna till Helen Ekvall som arbetar som pedagog i Göteborgs botaniska trädgård. Hon kommer att berätta om hur ni kan skapa en lättskött sommaräng i närheten eller på er förskolegård för att engagera barn i deras miljö, främja biologisk mångfald och samtidigt lära sig om den.

September 2022
 • 15/8 Webbinarium “Kartläggning” 9.30-10.00 
  Vi går igenom steg 2 i Grön Flaggs metodik som handlar om hur ni gör en kartläggning för att ta reda på vad ska arbeta med i ert kommande Grön Flagg-resa. 
   

 • 28/9 Föreläsning ”Ekosystemtjänster på gården” (SMULLE) 15.00-15.45
  Denna föreläsning är en del av samarbetsprojektet SMULLE mellan Jönköping University och Håll Sverige Rent och handlar om hur förskolesmiljön kan förbättras utifrån barnens behov samtidigt som vi stärker ekosystemtjänsterna. Möt experterna Magnus Tuvendal och Per Askerlund för att lära er mer om ekosystemtjänster och deras positiva effekter för miljön och för oss människor.

Oktober 2022
 • 6/10 Webbinarium “Skriv en plan” 9.30-10.00 
  Vi går igenom steg 3 i Grön Flaggs metodik som handlar om hur ni skriver en plan som ger er de bästa förutsättningarna för att kunna utveckla er verksamhet, genomföra arbetet samt utvärdera det. 

 • 27/10 Webbinarium “Tips på hur ni kan fira hållbarhetsdagen” 9.30-10.00 
  Vi tipsar om hur ni kan fira Hållbarhetsdagen som ett sätt för er att uppmärksamma allt fantastiskt som ni gör för en mer hållbar framtid. Kul om ni tar med er egna tips som ni kan dela med er av i t.ex. chatten. 

November 2022
 • 11/11 Hållbarhetsdagen - digitalt event för förskolan 
  Kom och fira Hållbarhetsdagen med oss. Nytt för igår är att förskolan får ett eget event.
   

 • 24/11 Föreläsning "Julpyssel utan konsumtion"  15.00-15.45 
  Kom och träffa Spilloteket som är ett kreativt utbildningscentrum. Spilloteket bjuder på en inspirerande och praktisk verkstad där du får en mängd roliga idéer på julpyssel och juldekorationer av återbruksmaterial som du kan göra med barnen. I kombination med tips på roliga pynt, bjuds det även på tankar om vikten av att använda kreativitet och handens görande. Att vi till och med genom julpysslet kan få stärka förmågor som behövs i klimatförändringens tid! 

Januari 2023
 • 24/1 Inspirationsföreläsning “Årets hållbara förskola” 9.30-10.00 
  Vi startar det nya året med att bjuda in vinnarna av Grön Flaggs hållbarhetspris. Kom och inspireras av hur de har arbetat med sin Grön Flagg-resa och hur de möjliggör för barnen att vara med och påverka i samhället.
  Möjlighet finns att ställa frågor till verksamheten efteråt. Till anmälan
Februari 2023
 • 8/2 Webbinarium ”Samverkan för ekosystemtjänster på förskolor” 15.00-15.45 
  Detta webbinarium är en del av vår Smulle-serie där ni kommer att få lära er mer om hur samverkan mellan olika målgrupper kan möjliggöra för en hållbar omställning av barns utomhusmiljöer och vilka utmaningar och lösningar det finns. Medverkar gör Ellen Almers (forskare inom lärande för hållbar utveckling) samt Eksjö kommun.
Mars 2023
 • 1/3 Föreläsning ”Den biologiska mångfalden” 
  Under denna fortbildningsföreläsning får du lära dig mer om vad biologisk mångfald är och varför det är viktigt att arbeta med ämnet och hur vi kan prata om det med barn och unga.
  Nytt datum - släpps 1 april!
 • 23/3 Webbinarium "Skogsträdgårdars potential på förskolor och skolor"
  Till anmälan
April 2023
 • 1/4 Föreläsning ”Den biologiska mångfalden” 
  Under denna fortbildningsföreläsning får du lära dig mer om vad biologisk mångfald är och varför det är viktigt att arbeta med ämnet och hur vi kan prata om det med barn och unga.
  Förinspelat - släpps 1 april!
   
 • 3/4 Stödwebbinarium ”Skriv en utvärdering” 
  Vi går igenom steg 5 i Grön Flaggs metodik som handlar om hur ni skriver en utvärdering smart och effektivt. Utvärderingen hjälper er att utveckla ert hållbarhetsarbete då ni tar med er nya lärdomar till nästa Grön Flagg-resa, som en del av ert systematiska kvalitetsarbete.
Maj 2023
 • 25/5 Webbinarium “Att se fram emot till hösten” 9.30-10.00 
  Vi berättar om vilka nyheter Grön Flagg kommer att erbjuda till hösten och går igenom innehållet för det nya läsåret som startar i augusti. Perfekt för dig som redan nu vill börja planera framåt eller som är nyfiken på innehållet.