Liljeholmens estetiska gymnasium plockar skräp under Skräpplockardagarna.

Gymnasieskolan

Skräpplockardagarna

Fem tips för gymnasieskolan under Skräpplockardagarna

Under Skräpplockardagarna får eleverna i gymnasieskolan lära sig mer om nedskräpning och engångsplast. Alla gymnasieelever ska förstå att engångsplast och annat skräp som konsumeras snabbt, och som dessutom ofta hamnar på marken, får konsekvenser för djur, natur, människor och det samhälle vi lever i.   

Här är fem tips på saker att göra i gymnasieskolan under årets Skräpplockardagar:

 1. Titta på vårt förinspelade seminarium om engångsplast. Här hittar du seminariet »
   
 2. Plocka skräp såklart! Glöm inte att anmäla er om ni inte redan gjort det. Tips på upplägg med samtalsfrågor i samband med skräpplockningen finns som ett uppdrag i Skräplabbet
   
 3. Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Tävlingen finns som uppdrag i Skräplabbet. Läs mer om tävlingen »
   
 4. Gör fler uppdrag kopplat till årets tema - engångsplast. Upptäck, undersök och agera! Du hittar alla uppdrag i lärrarummet i Skräplabbet. Välj gymnasiet och filtrera sen på Skräpplockardagarna. Till Skräplabbets lärarrum »
   
 5. Berätta för oss vad ni gör. Skicka in bilder och text om vad ni gör till vår artikelserie i sociala medier. Mer information finns längre ner på sidan.

Delta i webbinarium om plast i havet

Den 22 april kl 13:30-14:10 är alla lärare och elever i gymnasiet välkomna till ett kostnadsfritt webbinarium om plast i havet och EU:s engångsplastdirektiv som träder i kraft i sommar. 

Vi börjar med att se en film tillsammans och därefter kommer det finnas möjlighet att ställa frågor direkt till experter på Håll Sverige Rent, antingen muntligt eller via chatten.

Sista dag att anmäla sig är 20 april. 

Gör uppdrag på årets tema: engångsplast

Lär er mer om engångsplast! På ett konkret och lustfyllt sätt får eleverna närma sig engångsplast genom åldersanpassade uppdrag, ett frukostseminarium och samtal. Alla uppdrag ligger samlade i Skräplabbets lärarrum och har tydliga kopplingar till de globala målen. 

Tävla med er design av världens bästa papperskorg

Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnande gymnasieskola kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg i närheten av skolan och kanske också på fler ställen i er kommun. Tävlingen finns också som ett uppdrag i det pedagogiska materialet.

Sätt upp på skolan

Här hittar ni affischer som ni i gymnasieskolan kan använda under kampanjen.

Berätta för oss vad ni gör!

I år kommer vi löpande att lägga upp små artiklar i våra sociala medier och på hemsidan om deltagarna i Skräpplockardagarna. Skicka oss en bild och intervjua ungdomarna eller en lärare så kanske det blir just er vi lyfter där! Hitta på egna frågor att besvara eller välj ett par av våra frågor nedan.