Tre elever tar selfies tillsammans med skräppåsar

Hej gymnasieskola!

Här hittar ni allt material ni behöver för att genomföra Skräpplockardagarna. Lycka till och ha så roligt! 🧡

Skräpplockardagarna i tre enkla steg

1. Plocka skräp - en kvart räcker! 🙌

Tre elever står i ett trapphus och tar bilder av sig själva med skräppåsar

Samla skolan och gör något stort - plocka lite skräp! Under kapitel 1 här nedan hittar du tips om säker skräpplockning samt material för att kommunicera med vårdnadshavare och media.

2. Ta till vara på nyfikenheten 🔎

Tre elever skrattar tillsammans

Vill ni ta skräpplockningen ett steg längre? Härligt! Under kapitel 2 här nedan hittar ni mer information om årets tema, "Skräp och biologisk mångfald".

3. Agera och gör mera! ✌️

Tre elever pratar om skräp på en scen i aulan

Vill ni göra ännu mera? Heja er! Under kapitel 3 här nedan hittar ni läroplanskopplat undervisningsmaterial för er som vill göra långsiktig skillnad - tillsammans stoppar vi skräpet 🤜🤛 

Nyfiken på tävlingen?

1. Skräpplockning - så gör ni!

Själva skräpplockningen är hjärtat i Skräpplockardagarna! Samla skolan och gå ut och plocka lite skräp i er närmiljö - en kvart räcker - och kom ihåg att fira er insats efteråt. På hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner kan ni se om det finns några särskilda riktlinjer för just er kommun. Annars plockar ni skräp när det passar er!

Skräpplockning med tillhörande skräpprat passar för alla elever, oavsett ålder. För skräpplockning handlar inte om att städa - det är en rolig pedagogisk aktivitet där eleverna får visa handlingskraft och känna gemenskap och stolthet.

Vad ska vi plocka i?

Använd (och återanvänd) plastpåsar eller andra påsar, korgar eller kärl som redan finns i skolan eller i hemmen. Tillsammans minskar vi på den onödiga plasten!

Börja med filmvisning 🎥

Starta skräpplockningen med att gemensamt titta på den filmen här nedan (den är bara en minut lång!). 

Säker skräpplockning

Tre tjejer plockar skräp

Det är viktigt att tänka på säkerheten när man plockar skräp med barn och unga! Här får du en rad praktiska tips - samla kollegorna och läs igenom dem innan ni påbörjar skräpplockningen.

🧡Läs tipsen om säker skräpplockning »

Berätta om vad ni gör

Tre elever tar selfies tillsammans med skräppåsar

Vårdnadshavare, lokalmedia och nyfikna förbipasserande - det är många som brukar vilja veta mer om ert deltagande i Skräpplockardagarna. Så för att få ännu roligare skräpplockardagar: kommunicera mera! 🙌

🧡Här hittar ni samlat material för att kommunicera på alla tänkbara vis! »

Fira er insats!

Två unga tjejer med skräpplockarpåsar

Man blir aldrig för stor för att bli glad av ett diplom! Fira elevernas skräpplockningsinsats och dela ut diplom till alla som deltog.

🧡Diplom och annat firmaterial »

2. Lär er mer om årets tema

Rädda djuren, plocka skräp i naturen!

Årets tema är "Skräp och biologisk mångfald" - ett stort och viktigt och högaktuellt tema som det går att göra många olika aktiviteter kring.

Film: tre snabba fakta

Illustrerad bild med en igelkott och skräp som gömmer sig i gräset

Filmen är framtagen för grundskolan, men fungerar även för gymnasiet i syfte att skapa sig en snabb överblick av ämnet "Skräp och biologisk mångfald".

🧡Se filmen (ca 1 minut lång)»

Temasida

En igelkott sittandes på en stubbe

Läs och lär mer på vår temasida om "Skräp och biologisk mångfald" - dela med eleverna eller läs tillsammans i klassrummet.

🧡Till temasidan »

3. Undervisningsmaterial för er som vill agera och göra mera

Läroplanskopplat undervisningsmaterial för er som vill göra något konkret för den biologiska mångfalden i er närhet! 

Påverkansverktyg 1: Väck opinion för att stoppa skräpet – skriv en insändare till lokaltidningen

Att skriva en insändare är ett roligt sätt att snabbt lyfta lokala problem och lösningar, och skapa opinion kring sina hjärtefrågor. Välj ett nedskräpningsrelaterat ämne kopplat till skräp och biologisk mångfald som känns engagerande för er, och gärna också något som har lokal förankring och därmed kan kännas relevant och viktigt för fler. Dyk ner i Håll Sverige Rents digitala uppslagsverk Skräpipedia för att botanisera bland ämnen och hitta fakta!

  1. Välj endast ett ämne och håll er till det
  2. Beskriv problemet men också ert förslag på lösning
  3. Lista argumenten och börja med det viktigaste (fakta hittar du på årets temasida om skräp och biologisk mångfald, på Skräpipedia och under rubriken ”Skräpkunskap” här på Håll Sverige Rents hemsida)
  4. Tänk på vilka som läser lokaltidningen och anpassa språket i texten efter det
  5. Skriv kort och undvik onödiga ord – det ökar chansen för att få insändaren publicerad!

Läs på tidningens hemsida hur just de önskar få materialet skickat till sig, olika tidningar har olika rutiner. Blir ni publicerade? Hurra och grattis, så roligt! Fira tillsammans och låt sedan era ord påverka ännu bredare genom att sprida länken till insändaren (eller ta en bild på insändaren, om den är i en papperstidning).

Läroplanskoppling:

Svenska:
Argumentationsteknik och skriftlig framställning av argumenterande text.

Samhällskunskap:
Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka.

Påverkansverktyg 2: Undersök – vad vill politikerna göra i din kommun?

Demokrati är något helt fantastiskt, och kommunens folkvalda politiker är sällan mer än ett telefonsamtal bort. Ta chansen i samband med Skräpplockardagarna att undersöka: hur vill politikerna arbeta med nedskräpningsfrågan, egentligen?

Några förslag på frågor som ni kan ställa till lokalpolitiker från olika partier, och sedan sammanställa och diskutera i klassen:

  • Vad vill ditt parti göra för att minska nedskräpningen i kommunen?
  • Vad anser du och ditt parti är det största nedskräpningsproblemet i samhället?
  • Hur tycker ni att vi som samhälle ska tackla just det problemet?

Läroplanskoppling:

Svenska:
Retorikens praktiska och teoretiska användningsområden, framför allt dess roll som redskap för förberedelser inför muntlig framställning, som stöd för genomförande av muntlig framställning och som redskap för analys.

Samhällskunskap:
Tematisk fördjupning i samhällsfrågor.

Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.

Kul tävling för gymnasiet och högstadiet! 🙌

Håll Sverige Rent behöver er hjälp med en ny kampanjidé som ska få fler att sluta skräpa ner - vinn en egen reklamkampanj mot skräpet! Tävlingen pågår t o m 15 maj 2025.

Såhär går tävlingen till:

  1. Gå igenom kampanjmallen tillsammans med eleverna »
  2. Fyll i mallen, spara den och skicka in via formuläret nedan. Tävlingen pågår t o m 15 maj 2025 och ni kan delta med ett bidrag per gymnasie- eller högstadieskola. Vinnaren meddelas per mejl senast 26 maj 2025 och skolans namn tillsammans med en sammanfattning av det vinnande bidraget publiceras bland annat på Håll Sverige Rents hemsida. 
  3. Vinsten är något som vi tror verkligen stärker eleverna i sin handlingskompetens och sin känsla i att kunna påverka världen till det bättre: de erfarna kommunikationsexperterna på Håll Sverige Rents kommunikationsavdelning gör verklighet av vinnarens kampanjplan och annonserar den på Facebook mot boende på just er ort! 

Vilka kriterier utgår juryn ifrån? 

Juryn består av representanter från Håll Sverige Rent. Följande kriterier kommer juryn utgå ifrån: 

  • Budskap
  • Kreativitet
  • Hållbarhet

Skräpplockardagarna 💚 Grön Flagg

Grön Flagg är Håll Sverige Rents utbildningsprogram som förenklar, inspirerar och utvecklar ert arbete med hållbar utveckling under hela året. 

Till toppen av sidan