Gymnasieskola
Tack för i år alla skräphjältar!
2024 hade Skräpplockardagarna temat "Stoppa skräpet – rädda havet!". Skräp på land blir skräp i havet, oavsett vart i landet du bor. Och skräp i havet, speciellt plastskräp, är ett stort miljöproblem som som påverkar både dig och mig. Tillsammans såg vi till att skräpet hamnar rätt, och inte i havet.
*För er som inte plockat ännu - ingen fara. Är du anmäld innan den 31 maj räknas du med ändå och allt pedagogiskt material ligger kvar till och med september 2024.
Filmvisning!
Visa gärna introfilmen för eleverna innan ni går ut. På en minut får ni veta det viktigaste som finns att veta om skräpet och skräpplockning.
Utbildningsmaterial
Stoppa skräpet – rädda havet!
I årets tema fokuserar vi på att stoppa skräpet för att rädda havet.
Vad finns det i havet?
Skräp på land blir skräp i hav – titta på filmen för att få svar på frågor om skräp och engångsplast.
Föreläsning – marint skräp
Marint skräp och havet
För vem? Förskola, grundskola och gymnasiet
Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg bjuder alla som är med i Skräpplockardagarna på en föreläsning om marint skräp! Passar till årets tema "Stoppa skräpet - rädda havet".
Skräp i havet
Här hittar ni fakta om skräp i havet och inspiration till erat påverkningsarbete.
Påverka långsiktigt
Att påverka sitt lokalsamhälle och sätta sig in i politiska prioriteringar är superviktigt för att göra långsiktig skillnad och stoppa skräpet för gott. Skriv insändare eller prata med politiker – eller varför inte både och?
Här nedan hittar ni skrivtips för insändare såväl som förslag på frågor till lokalpolitiker.
Ladda ner informationsmaterial & diplom
Tack!
Här hittar du användbara tips inför er skräpplockning. Ladda ner dokumentet här, och sprida det till alla som behöver ta del av det.
Diplom med namn
Ge diplom till eleverna. Alla som plockar skräp är hjältar och mår bra av att bli belönade för sin insats!
Diplom utan namn
Har du inte möjlighet att skriva namn på diplomet? Då kan du använda ett allmänt diplom.
Bilder till sociala medier
Sprid att ni är med i Skräpplockardagarna i förskolans kanaler på till exempel Facebook eller Instagram.
Banner till webb eller nyhetsbrev
Berätta för andra att ni är med i Skräpplockardagarna på förskolans webb eller i nyhetsbrev.
Skräpplockardagarnas logotyp
Använd gärna Skräpplockardagarnas logotyp om ni gör egna inlägg för sociala medier eller annat eget material.
Uppmärksamma lokalmedia!
Berätta för lokalmedia om era aktiviteter. Här hittar ni förslag på färdigt mejl eller pressmeddelande att skicka till den lokala redaktionen i er kommun.
Lär er mer under skräpplockningen
Att kombinera skräpplockning med en klurig tipspromenad brukar vara en uppskattad aktivitet. Eller varför inte använda frågorna till en rolig frågesport i slutet av plockningen?
Skräpplockning på schemat – på barn- och fritidsprogrammet
Malin Westin (till höger) är yrkeslärare på Barn- och Fritidsprogrammet på Framtidsgymnasiet i Nyköping. Hon har precis deltagit i Skräpplockardagarna med sina elever.
Malin Westin drivs av att få vara med och utbilda framtidens samhällsmedborgare. Hållbar utveckling är ett viktigt ämne för henne och centralt i detta är att eleverna "får ta på vad de lär sig". Att plocka skräp är ett bra exempel på en konkret övning där teori och praktik går hand i hand. Malin tror att deltagandet i Skräpplockardagarna gör att de blivande barnskötarna och elevassistenterna får med sig ett konkret arbetssätt ut i arbetslivet. Men även om de inte fortsätter att jobba vidare inom barnomsorg är Malin övertygad om att skräpplockningen kommer göra att de bär med sig påminnelse om att inte slänga skräp för resten av livet.