Tre scouter håller i skräppåsar

Hej förening! 👋

Här hittar ni allt material ni behöver för att genomföra Skräpplockardagarna. Lycka till och ha så roligt! 🧡

Skräpplockardagarna i tre enkla steg

1. Plocka skräp (och fira när ni är klara 🥳)

Flera barn plockar skräp i en park

Samla hela gänget och gör något stort - plocka lite skräp! Under kapitel 1 här nedan hittar du tips om säker skräpplockning, tips på hur ni kommunicerar med vårdnadshavare och såklart fint belöningsmaterial till barnen.

2. Ta till vara på nyfikenheten 🔎

Barn i ett fotbollslag visar upp skräppåsar

Vill ni ta skräpplockningen ett steg längre? Härligt! Under kapitel 2 här nedan kan ni lära er mer om årets tema "Rädda djuren, plocka skräp i naturen!".

3. Agera och gör mera! 🙌

Scouter går på tipspromenad

Vill ni göra ännu mera? Heja er! Under kapitel 3 här nedan hittar ni tips på konkreta aktiviteter ni kan göra - tillsammans för djuren och naturen 💚

Nyfiken på tävlingen?

1. Skräpplockning - så gör ni!

Själva skräpplockningen är hjärtat i Skräpplockardagarna! Samla hela föreningen, kåren eller klubben och gå ut och plocka lite skräp i er närmiljö - en kvart räcker - och kom ihåg att fira er insats efteråt. På hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner kan ni se om det finns några särskilda riktlinjer för just er kommun. Annars plockar ni skräp när det passar er!

Skräpplockning med tillhörande skräpprat passar för alla barn, oavsett ålder. För skräpplockning handlar inte om att städa - det är en rolig pedagogisk aktivitet där barnen får visa handlingskraft och känna gemenskap och stolthet.

Vad ska vi plocka i?

Använd (och återanvänd) plastpåsar eller andra påsar, korgar eller kärl som redan finns i lokalerna eller i hemmen. Tillsammans minskar vi på den onödiga plasten!

Börja med filmvisning 🎥

Starta skräpplockningen med att gemensamt titta på den filmen här nedan (den är bara en minut lång!). 

Säker skräpplockning

Pojke i fotbollskläder tittar in i kameran medan han plockar skräp

Det är viktigt att tänka på säkerheten när man plockar skräp med barn och unga! Här får du en rad praktiska tips - samla alla ledare och läs igenom dem innan ni påbörjar skräpplockningen.

🧡Läs tipsen om säker skräpplockning »

Berätta om vad ni gör

SPD 2025 samlingsbild some

Vårdnadshavare, lokalmedia och nyfikna förbipasserande - det är många som brukar vilja veta mer om ert deltagande i Skräpplockardagarna. Så för att få ännu roligare skräpplockardagar: kommunicera mera! 🙌

🧡Här hittar ni samlat material för att kommunicera på alla tänkbara vis! »

Fira! 🥳

SPD samlingsbild på diplom

Skräpplockning är en aktivitet som såklart ska firas! Bjud på något gott och dela ut diplom till barnen som tack för deras insats. Den 28 maj firar vi alla tillsammans, från norr till söder, genom att kl 10 hoppa FRAMTIDSHOPPET. 

🧡Diplom, medaljer och annat firmaterial »

Fira er medverkan genom att hoppa FRAMTIDSHOPPET!

När vi alla gör något, även något så litet som att bara plocka skräp, finns det hopp för en bättre miljö och ett samhälle där ingen skräpar ner. Hopp för barnens framtid och för hela planeten. Det vill vi uppmärksamma och fira genom att göra Framtidshoppet! Tillsammans med alla deltagare i Skräpplockardagarna går vi ut onsdagen den 28 maj kl 10.00 och hoppar, så boka in detta i kalendern redan nu! 

Mer information kommer längre fram i vår.

Kul tävling för föreningar och grundskolor! 🙌

Hur räddar vi djuren och får folk att sluta skräpa ner? Släpp loss er kreativa sida och tävla om en alldeles egen Skräpis, Håll Sverige Rents läskigt gulliga monsterpapperskorg! Tävlingen pågår t o m 15 maj 2025.

Såhär går tävlingen till:

  1. Temat på tävlingen är detsamma som för Skräpplockardagarna: "Skräp och biologisk mångfald". Hur påverkar skräpet djuren och naturen, och hur får man folk att sluta skräpa ner? Med de frågorna i bakhuvudet är det nu dags för er att vara såväl kluriga som kreativa! Rådgör med barnen och välj om ni vill:
    1. göra en ramsa eller sång
    2. ... eller om ni vill rita en seriestip (instruktioner och mall hittar ni här »)
    3. ... eller om ni hellre vill skapa en affisch
  2. Spela in eller fota ert bidrag och skicka in via formuläret nedan. Tävlingen pågår t o m 15 maj 2025 och ni kan delta med ett bidrag per grundskola eller förening. Vinnaren meddelas per mejl senast 26 maj 2025 och föreningens/skolans namn tillsammans med det vinnande bidraget publiceras bland annat på Håll Sverige Rents hemsida. 

Vilka kriterier utgår juryn ifrån? 

Juryn består av representanter från Håll Sverige Rent. Följande kriterier kommer juryn utgå ifrån: 

  • Budskap
  • Kreativitet
  • Hållbarhet

2. Lär er mer om årets tema

Finn fem fel

SPD Finn fem fel - bild

Kul för de yngre barnen! Vad skiljer bilderna åt? Titta, klura och samtala.

🧡Ladda ner Finn fem fel »

Läs mer på temasidan

En igelkott sittandes på en stubbe

Rädda djuren, plocka skräp i naturen! Men är egentligen biologisk mångfald, och hur påverkas den av nedskräpning? 

🧡Läs och lär mer på temasidan »

3. Agera och gör mera!

För er som vill göra något konkret för den biologiska mångfalden i er närhet.

Till toppen av sidan