Två paddlare plockar skräp. Foto: Emma Grann

Barn- eller ungdomsförening

Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna 2021 - en del av Friluftslivets år

Fem tips för barn- eller ungdomsföreningen under Skräpplockardagarna

En skräpplockning går bra att göra oavsett vilken typ av förening du är ledare i. Varför inte värma upp i idrottsklubben med att jogga och plocka skräp? Eller att plocka skräp i scouterna när ni pratar om allemansrätten?

Här är fem tips på saker att göra i barn- eller ungdomsföreningen under årets Skräpplockardagar:

 1. Se vår nya film om plast i havet. Perfekt förberedelse innan ni ger er ut. Filmen finns här nedanför.
   
 2. Plocka skräp såklart! Längre ner på den här sidan hittar du diplom och medaljer att ge till barnen. Glöm inte att anmäla er om ni inte redan gjort det. 
   
 3. Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Läs mer om tävlingen »
   
 4. Gör roliga uppdrag i Skräplabbet. Prata, pyssla och undersök! Ta hjälp av vårt pedagogiska material när du ska göra planera skräpplockningen. Du hittar alla uppdrag i lärrarummet i Skräplabbet. Välj årskurs som motsvarar åldern på de barn eller unga ni har i föreningen och filtrera sen på Skräpplockardagarna. Till Skräplabbets lärarrum »
   
 5. Berätta för oss vad ni gör. Skicka in bilder och text om vad ni gör till vår artikelserie i sociala medier. Mer information finns längre ner på sidan.

Se vår film

Börja med att titta på vår helt nya film om plast i haven innan ni ger er ut för att plocka skräp. På fem minuter får ni veta massor om skräp i havet - som var det kommer ifrån, hur det påverkar djur och vad vi kan göra åt det.

Startbild för film om plast i havet

Tävla med er design av världens bästa papperskorg

Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnarna kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg vid föreningen och kanske också på fler ställen i er kommun. 

Ge till barnen och sätt upp i föreningen

Här hittar ni diplom, affischer, medaljer och annat som föreningen kan använda under kampanjen. Välj material efter barnens ålder.

Berätta för oss vad ni gör!

I år kommer vi löpande att lägga upp små artiklar i våra sociala medier och på hemsidan om deltagarna i Skräpplockardagarna. Skicka oss en bild och intervjua barnen, ungdomarna eller en ledare så kanske det blir just er vi lyfter där! Hitta på egna frågor att besvara eller välj ett par av våra frågor nedan.