Tuff förskoletjej i solglasögon plockar skräp under Skräpplockardagarna. Foto: Jenny Brandt

Förskola

Skräpplockardagarna

Fem tips för förskolan under Skräpplockardagarna

Under Skräpplockardagarna får barnen i förskolan lära sig mer om både skräp och engångsplast, som är årets tema. Alla barn ska förstå att det som slängs på marken påverkar djur, natur, människor och det samhälle vi lever i.  

Här är fem tips på saker att göra på förskolan under årets Skräpplockardagar:

 1. Se vår nya film om plast i havet. Perfekt förberedelse innan ni ger er ut. Filmen finns här nedanför och också som ett uppdrag i Skräplabbet med samtalsfrågor.
   
 2. Plocka skräp såklart! Längre ner på den här sidan hittar du diplom och medaljer att ge till barnen. Glöm inte att anmäla er om ni inte redan gjort det. Mer tips på hur du lägger upp skräpplockningen finns i Skräplabbet. Till Skräplabbet »
   
 3. Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Läs mer om tävlingen »
   
 4. Gör fler uppdrag kopplat till årets tema - engångsplast. Upptäck, undersök och agera! Du hittar alla uppdrag i lärrarummet i Skräplabbet. Till lärarrummet i Skräplabbet »
   
 5. Berätta för oss vad ni gör. Skicka in bilder och text om vad ni gör till vår artikelserie i sociala medier. Mer information finns längre ner på sidan.

Se vår film

Börja med att titta på vår helt nya film om plast i haven innan ni ger er ut för att plocka skräp. På fem minuter får ni veta massor om skräp i havet - som var det kommer ifrån, hur det påverkar djur och vad vi kan göra åt det.

Startbild för film om plast i havet

Gör spännande uppdrag på årets tema: engångsplast

Lär er mer om engångsplast med roliga och lärorika uppdrag i Skräplabbet, till exempel pyssel och en kreativ designtävling. Alla uppdrag har tydliga kopplingar till såväl Lpfö 18 som de globala målen. 

Tävla med er design av världens bästa papperskorg

Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnande förskola kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg på förskolegården och kanske också på fler ställen i er kommun. Tävlingen finns också som ett uppdrag i det pedagogiska materialet.

Ge till barnen och sätt upp på förskolan

Här hittar ni diplom, affischer, medaljer och annat kul ni på förskolan kan använda under kampanjen.

Se vårt webbinarium

Se inspelningen från vårt webbinarium för alla förskolor som vill plocka skräp med oss! Vi går igenom vad som händer i Skräpplockardagarna i år, berättar om vårt pedagogiska material, hur ni genomför en coronasäker plockning och mycket mer.

Stillbild från webbinarium inför Skräpplockardagarna för förskolor

Berätta för oss vad ni gör!

I år kommer vi löpande att lägga upp små artiklar i våra sociala medier och på hemsidan om deltagarna i Skräpplockardagarna. Skicka oss en bild och intervjua barnen eller en pedagog så kanske det blir just er vi lyfter där! Hitta på egna frågor att besvara eller välj ett par av våra frågor nedan.