
Hej grundskola! 👋
Här hittar ni allt material ni behöver för att genomföra Skräpplockardagarna. Lycka till och ha så roligt! 🧡
Skräpplockardagarna i tre enkla steg
1. Plocka skräp (och fira när ni är klara 🥳)

Samla skolan och gör något stort – plocka lite skräp! Under kapitel 1 här nedan hittar du tips om säker skräpplockning, tips på hur ni kommunicerar med vårdnadshavare och såklart fint belöningsmaterial till eleverna.
2. Ta till vara på nyfikenheten 🔎

Vill ni ta skräpplockningen ett steg längre? Härligt! Under kapitel 2 här nedan hittar ni läroplanskopplat undervisningsmaterial på årets tema "Rädda djuren – plocka skräp i naturen!".
3. Agera och gör mera! 🐦

Vill ni göra ännu mera? Heja er! Under kapitel 3 här nedan hittar ni tips på konkreta aktiviteter ni kan göra i klassrummet – tillsammans för djuren och naturen 💚
1. Skräpplockning - så gör ni!
Själva skräpplockningen är hjärtat i Skräpplockardagarna! Samla skolan och gå ut och plocka lite skräp i er närmiljö - en kvart räcker - och kom ihåg att fira er insats efteråt. På hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner kan ni se om det finns några särskilda riktlinjer för just er kommun. Annars plockar ni skräp när det passar er!
Skräpplockning med tillhörande skräpprat passar för alla elever, oavsett ålder. För skräpplockning handlar inte om att städa - det är en rolig pedagogisk aktivitet där eleverna får visa handlingskraft och känna gemenskap och stolthet.
Vad ska vi plocka i?
Använd (och återanvänd) plastpåsar eller andra påsar, korgar eller kärl som redan finns i skolan eller i hemmen. Tillsammans minskar vi på den onödiga plasten!
Börja med filmvisning 🎥
Starta skräpplockningen med att gemensamt titta på den filmen här nedan (den är bara en minut lång!).
Säker skräpplockning

Det är viktigt att tänka på säkerheten när man plockar skräp med barn och unga! Här får du en rad praktiska tips - samla kollegorna och läs igenom dem innan ni påbörjar skräpplockningen.
Berätta om vad ni gör

Vårdnadshavare, lokalmedia och nyfikna förbipasserande - det är många som brukar vilja veta mer om ert deltagande i Skräpplockardagarna. Så för att få ännu roligare skräpplockardagar: kommunicera mera! 🙌
🧡Här hittar ni samlat material för att kommunicera på alla tänkbara vis! »
Fira! 🥳

Skräpplockning är en aktivitet som såklart ska firas! Bjud på något gott och dela ut diplom till eleverna som tack för deras insats. Den 28 maj firar vi alla tillsammans, från norr till söder, genom att kl 10 hoppa FRAMTIDSHOPPET.
Fira er medverkan genom att hoppa FRAMTIDSHOPPET!
När vi alla gör något, även något så litet som att bara plocka skräp, finns det hopp för en bättre miljö och ett samhälle där ingen skräpar ner. Hopp för barnens framtid och för hela planeten. Det vill vi uppmärksamma och fira genom att göra Framtidshoppet! Tillsammans med alla deltagare i Skräpplockardagarna går vi ut onsdagen den 28 maj kl 10.00 och hoppar, så boka in detta i kalendern redan nu!
Mer information kommer längre fram i vår.
2. Undervisningsmaterial för skräpkämpar

Årets tema är "Skräp och biologisk mångfald" - ett stort och viktigt och högaktuellt tema som det går att göra många olika aktiviteter kring. Här nedan har vi samlat undervisningsmaterial på temat som ni kan använda i samband med skräpplockningen.
🎥För de lite yngre eleverna kan det vara kul att börja med att kolla på vår korta film om skräp och biologisk mångfald!
Läroplanskopplade labbar

Finn fem fel

Vad skiljer bilderna åt? Titta, klura och samtala. Anpassat för åk F-3, men kan såklart användas av alla!

Heja Bamse!
Världens starkaste och snällaste björn är självklart med och räddar djuren genom att plocka skräp i naturen! Här hittar ni tre olika pysselsidor där Bamse och hans vänner behöver er hjälp i olika skräpsituationer. Pysslet är anpassat för lågstadiet.
Skräpplockardagarna 💚 Grön Flagg

Grön Flagg är Håll Sverige Rents utbildningsprogram som förenklar, inspirerar och utvecklar ert arbete med hållbar utveckling under hela året.
Nu har ni möjlighet att testa på hur ni kan arbeta med Grön Flagg i skolan. Ett litet smakprov på något som kan ge er användbara verktyg året om! 🍎
Prova på Grön Flagg!

Här får du en introduktion till hur ni kan arbeta med Grön Flaggs metod i skolan!
Grön Flaggs Hållbarhetsalfabet

För de yngre eleverna hittar ni här Grön Flaggs hållbarhetsalfabet. Skriv ut och sätt upp i klassrummet!
Bokstaven B från Hållbarhetsalfabetet

B som i Biologisk mångfald! 🐝Här hittar ni undervisningsmaterial till bokstaven B från Hållbarhetsalfabetet, anpassat för de yngre eleverna.
3. Agera och gör mera!
För er som vill göra något konkret för den biologiska mångfalden i er närhet.
Bygg en fågelholk 🔨

Var på gården passar det bäst att sätta upp en fågelholk? Vilken slags holk passar för de olika fåglarna, och hur tar man hand om den under året? Undersök, planera och bygg tillsammans med eleverna. Tidigt nästa vår kan ni delta i projektet Skräpfri holk.
🧡Läs mer om projektet Skräpfri holk »
Utmana vårdnadshavare 🙌

Nu när ni kan allt om hur skräp påverkar djur och natur, håller ni inte med om att det är de vuxnas tur att lära sig nu? Skapa en egen quiz, en tipspromenad eller något annat kul (och klurigt) grundat på vad ni lärt er och bjud in vårdnadshavarna att bli skräpkämpar de också 🤜🤛
🧡Tipspromenad om skräp att inspireras av eller att använda »
Gör er röst hörd! 📣

Kommer snart!