Lärare berättar om skräp för elever i ett klassrum

Grundskola

Skräpplockardagarna

Fem tips för grundskolan under Skräpplockardagarna

Under Skräpplockardagarna får eleverna i grundskolan lära sig mer om nedskräpning och engångsplast. Alla elever ska förstå att engångsplast och annat skräp som konsumeras snabbt, och som dessutom ofta hamnar på marken, får konsekvenser för djur, natur, människor och det samhälle vi lever i.  

Här är fem tips på saker att göra i grundskolan under årets Skräpplockardagar:

 1. Se vår nya film om plast i havet. Perfekt förberedelse innan ni ger er ut. Filmen finns här nedanför och också som uppdrag i Skräplabbet med samtalsfrågor.
  Till uppdraget för åk F-3 »
  Till uppdraget för åk 4-6 »
  Till uppdraget för åk 7-9 »

   
 2. Plocka skräp såklart! Längre ner på den här sidan hittar du diplom och medaljer att ge till eleverna. Glöm inte att anmäla er om ni inte redan gjort det. 
   
 3. Tävla med er design av världens bästa papperskorg. Tävlingen finns som uppdrag i Skräplabbet.
  Läs mer om tävlingen för åk F-3 »
  Läs mer om tävlingen för åk 4-6 »
  Läs mer om tävlingen för åk 7-9 »

   
 4. Gör fler uppdrag kopplat till årets tema - engångsplast. Upptäck, undersök och agera! Du hittar alla uppdrag i lärrarummet i Skräplabbet.
  Till Skräplabbets lärarrum för åk F-3 »
  Till Skräplabbets lärarrum för åk 4-6 »
  Till Skräplabbets lärarrum för åk 7-9 »
   
 5. Berätta för oss vad ni gör. Skicka in bilder och text om vad ni gör till vår artikelserie i sociala medier. Mer information finns längre ner på sidan.

Se vår film

Börja med att titta på vår helt nya film om plast i haven innan ni ger er ut för att plocka skräp. På fem minuter får ni veta massor om skräp i havet - som var det kommer ifrån, hur det påverkar djur och vad vi kan göra åt det.

Startbild för film om plast i havet

Gör spännande uppdrag på årets tema: engångsplast

Lär er mer om engångsplast med roliga och lärorika uppdrag i Skräplabbet, till exempel att undersöka engångsartiklar i plast, gå en tipspromenad, pyssla eller delta i en kreativ designtävling. Alla uppdrag ligger samlade i Skräplabbets lärarrum och har tydliga kopplingar till såväl LGR-11 som de globala målen.

Tävla med er design av världens bästa papperskorg

Hur får man fler att slänga sitt skräp rätt? Vi behöver er hjälp med ett nytt utseende på en papperskorg för att inspirera folk att slänga sitt skräp där det hör hemma – i papperskorgen. Vinnande skola kommer få byta utseende på en befintlig papperskorg på skolgården och kanske också på fler ställen i er kommun. Tävlingen finns också som ett uppdrag i det pedagogiska materialet.

Läs mer om tävlingen för åk F-3 »
Läs mer om tävlingen för åk 4-6 »
Läs mer om tävlingen för åk 7-9 »

Ge till eleverna och sätt upp på skolan

Här hittar ni diplom, affischer, medaljer och annat kul ni på skolan kan använda under kampanjen.

Se vårt webbinarium

Se inspelningen från vårt webbinarium för alla grundskolor som vill plocka skräp med oss! Vi går igenom vad som händer i Skräpplockardagarna i år, berättar om vårt pedagogiska material, hur ni genomför en coronasäker plockning och mycket mer.

Berätta för oss vad ni gör!

I år kommer vi löpande att lägga upp små artiklar i våra sociala medier och på hemsidan om deltagarna i Skräpplockardagarna. Skicka oss en bild och intervjua eleverna eller en lärare så kanske det blir just er vi lyfter där! Hitta på egna frågor att besvara eller välj ett par av våra frågor nedan.