Hero
Tre personer är ute i en park och plockar skräp

Välkommen till konferensen!

Symbol där det står "Skräpet i fokus"
Sections

Boka in 28–29 november!

Då är det nämligen dags för Håll Sverige Rents årliga (digitala) konferens. Sveriges enda konferens med skräpet i fokus. 

I år tittar vi närmre på skräp kopplat till biologisk mångfald och klimat – hur det hänger ihop och varför det är så viktigt att prata om. Vi kommer snacka fimpar, papperskorgar, forskning och vad svenskarna egentligen tycker om skräpläget i Sverige. I panelsamtal diskuterar vi kommunernas utökade ansvar för insamling av skräp och avfall. Vi tar också upp den aktuella frågan om inrapportering av nedskräpningsavgifter samt omställningen från engångs till flergångs.

Som vanligt lyfter vi goda exempel, utser Årets Håll Sverige Rent-kommun – och i år presenterar vi också den nylanserade Åtgärdsguiden!

Välkommen till två förmiddagar fyllda med inspiration och kunskap du inte vill missa!

Se hela programmet

Vi ses 28–29 november!

Anmälan har stängt!

Konferensen riktar sig i första hand till dig som arbetar med miljö-och avfallsfrågor inom kommunen, men även politiker, företag, organisationer och privatpersoner som är intresserade av nedskräpningsfrågan är självklart välkomna att delta.

När: 28–29 november, kl. 09.15–11.30.
Var: Digitalt, du deltar live via Youtube. Länkar till alla anmälda skickas ut senast 24 timmar innan konferensens start.

Se hela programmet

Godbitar ur programmet

”Alla pratar hållbarhet, få ställer om”

Pernilla Hagbert

Med utgångspunkt i fyra scenarier för ett hållbart Sverige 2050 pratar Pernilla Hagbert, Forskare i hållbar omställning på KTH, om möjligheterna för kommuner att gå bortom dagens inlåsningar och hitta verktyg för samhällsomställning.

Från engångs till flergångs - pilotcase

Marie Palmnäs-Bédard

Marie Palmnäs-Bédard från Chalmers Industriteknik berättar om forskningsprojektet RETAKE som under 2023 genomfört tre piloter för att testa och utvärdera en rotationslösning med återanvändbar servis för mat och dryck. 

Så tycker svenskarna om skräpet

Peter Blid från Novus

Peter Blid från Novus delar med sig av de mest spännande resultaten från vår senaste attitydundersökning Nedskräpningsbarometern 2023. 

Låt oss prata papperskorgar

Sofie Rådestad

Sofie Rådestad från Håll Sverige Rent pratar om papperskorgar med fokus på design och kostnader. Hon berättar också om resultatet av den papperskorgsinventering som genomfördes under 2023 i Norrköping.

Presentation av Åtgärdsguiden

Mikael Drackner

Mikael Drackner från Håll Sverige Rent presenterar Åtgärdsguiden – en digital guide som lanserades i samband med Håll Sverige Rents 40 års dag i oktober. 

Resultat från den nationella skräpmätningen

Britta Lönn HSR

Britta Lönn från Håll Sverige Rent berättar om resultaten från den nationella skräpmätningen som gjordes under sommaren 2023. Mätningen visar bland annat att över 90 % av allt skräp är engångsprodukter.

Samtal dag 1

Panelsamtal dag 2

Snart utser vi Årets Håll Sverige Rent-kommun 2023!

För 12:e året i rad har det snart blivit dags att utse Årets Håll Sverige Rent-kommun – en utmärkelse till den kommun som bäst arbetat med att förebygga nedskräpning under året. Vinnaren presenteras på konferensen den 29 november!