
Från engångs till flergångs
Vad innebär förordningen om engångsprodukter?
För verksamheter
Från 1 januari 2024 ska serveringar kunna erbjuda snabbmat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor samt informera sina kunder om plastens negativa påverkan på miljönenligt förordningen om engångsprodukter.
Målet med förordningen är att minska engångsprodukters inverkan på miljön. Det handlar både om nedskräpning och att engångsprodukter ofta är ett slöseri med resurser.
Förordningen innehåller också ett informationskrav:
På försäljningsstället ska konsumenter informeras om
- möjligheten att få drycken eller snabbmaten serverad i en återanvändbar mugg eller matlåda,
- den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor ger upphov till, och
- fördelarna med en minskad förbrukning av engångsmuggar och engångsmatlådor.
Informationen ska lämnas väl synlig på försäljningsstället och vara lättillgänglig för konsumenten.
För kommuner
- Det är den kommunala nämnden som har ansvar för tillsyn i fråga om hur bestämmelserna om att erbjuda återanvändbar matlåda/mugg uppfylls lokalt.
- Om en verksamhet inte följer kraven i förordningen kan verksamheten komma att bli ålagd att betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor.

Stöd och mer läsning
Projektet "Hej då engångsmugg"

Lär dig mer om engångsmuggars påverkan på miljön.
Förordningen i sin helhet

Förordningen om engångsprodukter är författad av Klimat- och näringslivsdepartementet 2021.
Vägledning från Naturvårdsverket

Läs mer om innehåll, definitioner och om vilka som omfattas av kraven i Naturvårdsverkets vägledning om att erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor.