Tre kompisar går en promenad i naturen

Upptäck allemansrätten!

Den svenska allemansrätten säger att alla får vara ute i naturen. Men det finns saker vi inte får göra, som att skräpa ner. Se till att allt du tar med dig ut får följa med hem igen. Eller släng det i närmaste papperskorg.

På olika språk

Svenska, engelska och somaliska

filmsnutt med text på somaliska

Svenska, engelska och ukrainska

Filmsnutt på ukrainska

Svenska, engelska och arabiska

filmsnutt på arabiska

Fyra punkter att ha koll på i naturen

En hand plockar upp en burk i naturen. Foto: Stefan Hamréus

1. Lämna inget skräp efter dig

Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Plastpåsar, aluminiumburkar och engångsförpackningar blir kvar i hundratals år och skadar naturen och alla djur som lever där. Därför är det viktigt att du tar hand om ditt skräp, antingen genom att slänga det i en papperskorg eller ta med skräpet hem.

Vandrare i naturen

2. Skada inte skog eller mark

Allemansrätten ger dig en fantastisk möjlighet att gå och springa, cykla, rida och åka skidor i naturen. Men du får inte göra det var som helst. Till exempel får du inte göra det på en åker eller äng med nysådd eller växande gröda, skogsplanteringar eller andra planteringar. Tänk också på att nedskräpning skadar skog och mark, så var därför extra noga med att få med allt ditt skräp hem.

Fågelunge vid vattnet

3. Visa hänsyn för djuren

Vi är många som lever och vistas i naturen, och allemansrätten gäller för oss alla. Därför måste vi ta hänsyn till varandra. Djur kan exempelvis bli skrämda om människor kommer för nära. Det är extra viktigt under försommaren, eftersom fåglarna häckar och djurlivet är känsligt. Tänk också på att nedskräpning kan skada djuren, så lämna inte skräp eller matrester till djuren.

En toapappersrulle hänger på en gren. Foto: Shutterstock

4. Rent toabesök i naturen

Om du behöver uträtta dina behov i naturen kan du gräva en grop, minst 100 meter bort från lägerplats eller vandringsled. Efteråt gräver du ner, eldar upp eller tar med toalettpappret hem så att det inte ligger kvar och skräpar. Tänk på att när du lämnar naturen så ska det inte synas att du varit där.

Allemansrätten innebär också att: 

  • Du får elda på anvisade platser, men inte på klippor eller om det finns en brandrisk.
  • Du får tälta, men behöver kolla upp vilka platser och hur länge det är okej.
  • Du får röra dig nästan överallt i naturen, men inte på någons privata tomt.
  • Du får passera grindar och stängsel på allmän mark, men kom ihåg att stänga grinden efter dig.
  • Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte bryta kvistar på levande träd eller plocka sånt som är fridlyst.
  • Du får ta med din hund ut i naturen men håll den gärna kopplad, framförallt under vår och sommar.
  • Du får bada nästan överallt, men inte vid någons tomt eller på ett område som är till för att skydda fåglar eller sälar.

Det ingår inte i allemansrätten att köra med motordrivna fordon i terrängen. Du behöver också ha koll på skyddade områden och naturreservat som kan innebära andra regler än det som står här.

Vill du veta mer om allemansrättens härligheter och skyldigheter? Massor av bra information finns hos Naturvårdsverket »

Allemansrätten på elva språk

Ladda ner affischer om allemansrätten

Vad gäller för din aktivitet?

Vill du läsa mer om vad som gäller när du klättrar, cyklar, rider eller gör nåt annat i naturen? Naturvårdsverket har massor med bra information!