hsr-banner-ny

Håll Sverige Rent firar 40 år

Vi firar 40 år 12 oktober 2023!

"Under 40 år har Håll Sverige Rent outtröttligt arbetat med uppdraget att förebygga nedskräpning i vårt avlånga land. Under årtiondena har Sverige förändrats och nedskräpningen med den. Allt fler bor i städer och ställer krav på infrastruktur och renhållning. Men framförallt har våra matvanor förändrats. I början på 80-talet var utbudet av mat och dryck i farten litet. I dag är det mer vanligt än ovanligt att vi äter och dricker i farten. Och vadhelst vi blir sugna på så finns det på armlängds avstånd, dygnet runt. Alla dessa produkter är paketerade och både riskerar och blir skräp i vår miljö.

De flesta förpackningar består av plast och vi har också lärt oss att plastmaterialet – även om det är bra på vissa ställen – skapar stora problem i vår natur och våra hav. Plasten försvinner aldrig. Problemen med plast i haven har slutligen lett fram till  förstärkt lagstiftning på både global, europeisk och nationell nivå.

Därför är det glädjande att se att arbetet som bedrivs mot nedskräpning har en allt starkare förankring. Mer än en miljon människor deltar årligen i sk clean-ups. Engagemanget från barn och unga växer, liksom företagens deltagande. Håll Sverige Rent har en plats för de kommande fyrtio åren både i sitt arbete mot nedskräpning men också som startpunkt för människors fortsatta miljöintresse.

Följ med på vår resa genom åren där vi tar avstamp i det tidiga 1960-talet fram till 2020-talet."

/Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent

Vår historia

Det optimistiska 60-talet

Rörelsens politiska 70-tal

Det skräpglada 80-talet

Ungdomens 90-tal

Nutidshistoria – Fimpbot, skräphjältar och EU-direktiv