Hand håller i skräp i skog med vitsippor

Skräp i naturen

Skräp i naturen förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där. Skräp som hamnar i naturen tar lång tid att bryta ner och eftersom ingen städar i naturen blir skräpet kvar under en lång tid. 

Vi behöver alla ta ansvar när vi är i naturen, och allt som du tar med ut måste också tas med hem. 

Det finns idag ingen omfattande statistik kring skräpet i naturen. Men mycket pekar på att den ökande naturturismen leder till att mer skräp hamnar i naturen. I skräpmätningar som gjordes 2017-2018 vid Storulvåns fjällstation hittades totalt 601 skräpföremål på en kilometer. 

Mellan maj och september 2019 mätte Stiftelsen Skånska Landskap och Skåneleden skräp med vår metod i friluftsområdet Järavallen. Fyra olika ytor undersöktes - en badplats, en grillplats, ett vindskydd och en grusväg som är del av Skåneleden. Fimpar var det vanligaste skräpet och plast låg i topp tre på alla fyra platserna. 

Tillsammans håller vi naturen ren

Vill du vara med och bidra till en renare natur? Vi har massa tips på enkla saker du kan göra och delar gärna med oss av vårt material. 

Så minskar vi skräpet i naturen

Nudging med påsholkar

Påsholk i Fulufjället

Ett sätt att uppmuntra besökare i naturen att ta med både sitt eget och andras skräp är genom att sätta upp våra påsholkar.

Holkarna finns bland annat längs med Bergslagsleden och Bohusleden, vid Kebnekaise och i naturområden i Norrköping.

Holkarna innehåller påsar och uppmuntrar besökare att ta en påse för att ta med sig skräpet hem. På holken finns också information om allemansrätten. 

 

Allemansråttans stig

Barn tittar på skylt på allemansråttans stig

Tillsammans med Länsstyrelsen och Naturum har vi tagit fram en inspirerande stig som lär barn om naturen.

När barnen går Allemanråttans stig möts de av informationsskyltar och via uppdrag får barnen utforska och lära sig om naturen.

Till stigen finns också en bok om allemansrätten som är lämplig för barn i åldern 3-8 år.

Skräptratt vid rastplatser

Skräptratt uppsatt vid rastplats vid Mora Stenar

Tillsammans med Trafikverket har vi ett pilotprojekt för att minska skräp längs vägar och vid rastplatser.

Förutom att mäta skräpet vid rastplatser har vi också satt upp nya papperskorgar på prov. Dels Big Belly-papperskorgar och den så kallade Tratten - ett rör med en tratt i höjd med fönstret på lastbilarna.

Enkelt för chaufförer att sträcka ut armen och slänga sitt skräp!

Arbetar du i naturen och vill vet mer om våra verktyg för att påverka människor att inte skräpa ner i naturen? Kontakta oss gärna så berättar vi mer! Tillsammans kan vi inspirera människor att bara lämna sina egna fotspår när de vistas i naturen.

Kontakt:

Hanna-Kajsa Fernström
Områdesansvarig Ren Natur
0739-83 14 60 
hanna-kajsa.fernstrom@hsr.se