Hero
Picknick i naturen

Tillsammans håller vi rent i naturen

Sections

Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Engångsförpackningar, plastpåsar och aluminiumburkar blir kvar i hundratals år och skadar naturen och alla djur som lever där.

Och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig har därför en tendens att bli ännu skräpigare. 

Hjälp till att minska skräpet - dela våra tipsfilmer och inspirera fler genom att sprida vårt material.

Fyra vanliga småskräp

Fyra tips för en skräpfri upplevelse

1. Förpackningsbanta

Börja hemma och förbered dig väl genom att packa smart. Lämna påsklämmor, konservburkar, plastpåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Ett tips är att använda bivaxduk eller matlåda istället för plastpåse.

Linda Åkerberg packar skräpsmart. Foto: Emma Grann
2. Gå på toa i naturen

Om det finns ett utedass, använd det. Men om du behöver göra dina behov i naturen, tänk på att: ta med spade och toalettpapper. Gå minst 100 meter bort från vandringsled, vatten eller lägerplats. Gräv en 20-30 cm djup grop. Gräv ner eller ta med ditt toalettpappret. Fyll igen så att även nästa besökare får en lika trevlig upplevelse som du. 

Toalettartiklar som är bra att ha med i naturen. Foto: Emma Grann
3. Vad gör man med skräpet?

Ta med skräppåse så att du får med dig ditt och andras skräp hem. Tänk på att rester från matlagning är skräp som också ska tas om hand. Lämna inget till djuren. Även småskräp, som fimpar och portionssnus, innehåller plast och har inget i naturen att göra.

Hand håller i papper från kexchoklad
4. Saker du enkelt kan byta ut

När du går ut i naturen vill du ha med dig så lite "skräp" som möjligt. Tips på saker du kan byta ut: tandkrämstub mot tandkrämstablett, tampong mot menskopp, våtservetter mot handduk och tvål, plastpåsar till bivaxduk eller matlåda, engångsflaska till flergångsflaska.

Tips på saker att byta ut för att få med sig mindre skräp ut i naturen. Foto: Emma Grann

Upptäck allemansrätten

Har du koll på allemansrättens härligheter och skyldigheter? Lär dig mer om vad du får och inte får göra när du vistas i vår natur.

Det här kan du göra

Håll utkik efter påsholkar

påsholk

Från Malmö i söder till Kebnekaise i norr hittar du våra påsholkar. De finns vid vandringsleder, parkeringsplatser och i välbesökta naturområden. Om du inte redan har en skräppåse med dig, kan du ta en härifrån. Använd påsen till ditt eget skräp eller plocka upp det skräp du ser längs vägen. Här kan du se var din närmaste holk finns. 

Fiska skräpfritt!

Två killar sitter i en båt och fiskar

För dig som ska ut på fiskeäventyr vill vi önska god fiskelycka! Vi vill också tipsa dig om hur du kan fiska skräpfritt och förhindra att fiskeredskap och annat skräp lämnas kvar i naturen efter din fisketur.

Här kan du lära dig mer om hur du fiskar skräpfritt!
 

Vill du sätta upp skyltar eller affischer?

Vi har samlat material som alla fritt får använda för att sprida budskapet om att inte skräpa ner. Det finns skyltar och affischer för utskrift, och även digitalt material i form av banners och inlägg till sociala medier.