Två tofflor visar vägen till var man ska fimpa. Bild från Nudgeguide

Nudging - ett sätt att minska fimpar och prillor på offentlig plats 

Nudging - en knuff i rätt riktning

Nudging är ett begrepp och en metod som innebär att designa och arrangera olika platser för att underlätta för människor att fatta hållbara beslut. Genom att förstå mänskligt beslutsfattande och situationen runt beslutet kan du göra det lätt att göra rätt! 

Tillsammans med Beteendelabbet har vi tagit fram en nudgeguide, som bygger på både praktisk erfarenhet och beteendevetenskaplig kompetens. Ladda gärna ner guiden och läs mer om några exempel på projekt där nudging använts för att minska antalet fimpar som hamnar på marken.

Kolla in vår nudgeguide!

Guiden är till för dig som arbetar med att minska nedskräpning av fimpar och snusprillor på offentliga platser. Den är tänkt att vägleda dig i ditt arbete med inspiration och handfasta verktyg för att göra det lätt att fimpa rätt. Den är framtagen av Beteendelabbet på uppdrag av Håll Sverige Rent.

Exempel på nudging för minskad nedskräpning av fimpar

Göteborg

En ballot bin i Göteborg, där rökare kan svara på frågor genom att fimpa.

Med hjälp av informationsskyltar, klistermärken och insamlingskärl hamnade 61% färre fimpar på marken i Majorna och vid Sillviksbadet under sommaren 2021. 

Läs mer »

Skärholmen

Nudging mot fimpar i Skärholmen

2020 genomfördes ett pilotprojekt i Skärholmen där dekaler, klistermärken och annat informationsmaterial påminde rökare att fimpa rätt. Dessutom delade Direkten-anslutna butiker ut fickaskkoppar till personer som köpte cigarettpaket.

Läs mer »

Solna

Fimpomat i Hagalund, Solna.

I Hagalund i Solna testas under våren 2022 konceptet "Skräpfri bostadsgård" med åtgärder för att bland annat minska fimparna på gården. 

Läs mer »

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att prata mer om nudging? Kontakta oss på samarbete@hsr.se.