Hero
Dibber Hagalunds förskola har gjort motiven till papperskorgarna i Hagalund, Solna.

Barnens teckningar ska stoppa skräpet i Solna

Body

Bostadsområdet Hagalund i Solna är ett helt vanligt flerbostadsområde. Det innebär tyvärr att det finns utmaningar med nedskräpning på gården. Men det ska Håll Sverige Rent och ägaren Signalisten nu råda bot på, med hjälp av barn från en förskola.

Nedskräpning i bostadsområden kan leda till en minskad känsla av trygghet bland de boende, att man får problem med fler råttor eller att området upplevs som otrivsamt.  

Håll Sverige Rent har därför tagit fram ett koncept för att minska nedskräpningen på ytor i bostadsområden med flerbostadshus. Konceptet kallas för ”Skräpfri bostadsgård” och är tänkt att kunna användas av alla fastighetsägare i Sverige. 

I konceptet ingår att man gör skräpmätningar för att ta reda på vilken typ av nedskräpning som sker i områdena och att det efter det skräddarsys åtgärder för att minska nedskräpningen. Efter genomförda åtgärder mäts nedskräpningen igen för att kunna visa vilka åtgärder som var effektiva eller inte.  

Först ut att testa konceptet är Hagalund i Solna, som ägs av den allmännyttiga stiftelsen Signalisten, där det genomförts skräpmätningar som visade att det vanligaste skräpet är: 

  1. Skal från solrosfrön. 
  2. Fimpar  
  3. Förpackningar från Godis, snacks och glass  
  4. Plast övrigt  
  5. Snusprillor 
Sections

Åtgärder mot skräpet

För att råda bot på problemet ska en rad åtgärder lanseras den 19 maj 2022. De är: