Skräp i staden
Skräp ur ett trygghetsperspektiv
Nedskräpning är en fråga som engagerar. Det är ett vanligt förekommande fenomen i den offentliga miljön och påverkar vår uppfattning av platser vi besöker och områden vi bor i. Forskning visar att nedskräpning signalerar en social norm som leder till mer nedskräpning. Hur vi människor beter oss i det offentliga rummet påverkas starkt av sociala normer; vi är lyhörda för vad andra gör och vi påverkas av vad andra gör. En förklaring till varför nedskräpning kan leda till otrygghet är att människor är oroliga för att oordning ska sprida sig.
Läs mer i rapporten Skräp & Trygghet »
Skräp när vi äter och dricker på språng
Att äta och dricka på språng, on-the-go, har blivit mycket vanligare de senaste åren, speciellt i städer. På grund av det används fler engångsförpackningar i plast. Av det skräp som kommer från det vi äter och dricker på språng i staden är nästan 60 procent mjuka omslag såsom hamburgerpapper, godis-, snacks- och glassförpackningar,13 procent glasförpackningar och trasigt glas, 10 procent lösa korkar och lock och 10 procent mat- eller dryckesförpackningar och muggar.
EU jobbar hårt för att skräpet från on-the-go-konsumtion ska minska och för att ta steg mot en mer cirkulär ekonomi. Ett nytt direktiv för att minska användandet av engångsplast trädde i kraft i EU den 3 juli 2021. För Sverige gäller engångsplastdirektivet från den 1 januari 2022. Genom direktivet kommer en del plastprodukter att förbjudas helt och andra produkter kommer få krav för minskad konsumtion samt mer och bättre materialåtervinning.
Skräpet i siffror
Letar du efter siffror på hur skräpigt det är? I vår statistikportal kan du se all statistik från skräpmätningar gjorda i städer, parker och förorter.