
Skräp är inte värdelöst - om återvinning och cirkulär ekonomi
Utan ett värde blir skräpet värdelöst, men för en framtida hållbar ekonomi är skräpet en stor tillgång.
Lösningen på nedskräpningsproblemet är inte att städa upp efter en ökande produktion av engångsartiklar utan att minska vår förbrukning, återanvända så mycket det går och återvinna resten. Det kommer ge skräpet ett värde.
Glädjande säger sju av tio svenskar att de under 2019 blivit bättre på att återvinna sitt avfall. Tre av tio väljer bort plast, det är fler än året innan.
Åtta av tio svenskar vill ha möjlighet att källsortera sina on the go-förpackningar direkt på stan.
Ta ett kliv i avfallstrappan
Avfallstrappan är ett hjälpmedel för hur vi kan tänka kring avfall. Ju högre upp desto bättre, vi ska alltid försöka ta ett till kliv i trappan.
Allra bäst är att minimera mängden avfall som vi lämnar efter oss. Det kan man göra till exempel genom att köpa färre saker eller genom smartare förpackningar.
Efter det kommer att återanvända saker. Det som inte kan återanvändas behöver återvinnas. Om vi återvinner kan vi spara stora mängder energi och råvaror.
Tyvärr är det mycket av den plast som vi lämnar till återvinning som istället bränns upp - alltså används för energiutvinning som är ett steg lägre i trappan.
Vi på Håll Sverige Rent tycker att nedskräpning också ska finnas med längst ner i avfallstrappan. Om vi ska bli bättre på att ta vara på våra resurser behöver vi också ta hänsyn till det som läcker ut från systemet och blir skräp.

Snabbkurs i cirkulär ekonomi
Vad är cirkulär ekonomi och hur kan den bidra till att lösa problemen med plast i våra hav? Vi frågade Mats Linder, projektledare inom cirkulär ekonomi.
Mer läsning
Sortera rätt!
Vi är alla skyldiga att sortera vårt avfall och lämna det till de insamlingssystem som finns. Men ibland är det svårt att hålla koll på hur allt ska sorteras. Hur var det nu med en förpackning både i papper och plast? Och vad gör man med glödlampan? Svar på allt finns på sopor.nu