Hero
Kvinna lämnar en kartong på en återvinningsstation

Skräp är inte värdelöst - om återvinning och cirkulär ekonomi

Body

Utan ett värde blir skräpet värdelöst, men för en framtida hållbar ekonomi är skräpet en stor tillgång. Lösningen på nedskräpningsproblemet är inte att städa upp efter en ökande produktion av engångsartiklar utan att minska vår förbrukning, öka återanvändning så mycket det går samt att öka och förbättra återvinningsgraden. Det kommer ge skräpet ett värde.

På FTIs hemsida kan du läsa mer om Återvinningsbarometern.

Sections

Vad menas med cirkulär ekonomi?

Enligt Naturskyddsföreningen kan cirkulär ekonomi beskrivas som ett modernare begrepp för kretslopp. En cirkulär ekonomi nyttjar allt tillverkat så länge det går. När produkterna är förbrukade ska dessa återanvändas och återvinnas så mycket som möjligt – om och om igen. Motsatsen är en linjär ekonomi där produkter tillverkas, köpts och kasseras.  

Vad är cirkulär ekonomi och hur kan den bidra till att lösa problemen med plast i våra hav? Vi har frågat Mats Linder, projektledare inom cirkulär ekonomi. Se filmen nedan. 

Ta ett kliv i avfallstrappan

Sortera rätt!

Vi är alla skyldiga att sortera vårt avfall och lämna det till de insamlingssystem som finns. Men ibland är det svårt att hålla koll på hur allt ska sorteras. Hur var det nu med en förpackning både i papper och plast? Och vad gör man med glödlampan?