
Påsholkar för att motverka nedskräpning
Uppmuntra naturens besökare att ta en påse till sitt eget skräp eller att plocka upp skräp de ser runt omkring sig.
Det ska vara lätt att göra rätt!
Skräpet finns överallt omkring oss – i natur, städer och hav. Skräp ser tråkigt ut, det skadar naturen, djuren och det tar hundratals år innan det bryts ner. Påsholken är ett sätt att minska nedskräpningen på platser där det lätt kan bli skräp, som vid ett vindskydd eller på en led där många besökare passerar.
Med påsholken kan vi minska nedskräpningen genom att uppmuntra naturens besökare att ta en påse till sitt eget skräp, men även att göra en insats och plocka upp skräp de ser runt omkring sig.
Det är en form av nudging, en metod som ofta används för att uppnå en beteendeförändring. I praktiken betyder det att vi ger människor en liten knuff i en viss riktning genom att göra det lätt att göra rätt. Det har visat sig vara effektivt, inte minst i arbetet för att få människor att sluta skräpa ner.
Vid en pilotstudie på Bergslagsleden tyckte hela 98% att holkarna var bra för att minska nedskräpningen. 48% hade tagit en påse, och av dem så hade 60% använt påsen till eget skräp och 40% till att plocka upp andras skräp. Liknande projekt i andra länder har lett till 60% mindre skräp.

Möjlighet att anpassa budskapet

Organisationer, kommuner eller andra som sätter upp en påsholk har också möjlighet att anpassa vissa delar av skylten som sitter på framsidan av holken. Det finns plats för en egen text på upp till 250 tecken och för en eller två egna logotyper utöver Håll Sverige Rents logotyp.
Du får också välja mellan sju olika illustrationer som visar djur och människor i olika slags natur. Från en ren på fjället till en skata i stan. Allt för att skapa en skylt som är så relevant som möjligt för förbipasserande.
Vill du veta mer?
Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer eller vill beställa dina holkar.
Kommuner kontaktar Susanne Nordén på susanne.norden@hsr.se.
Länsstyrelser, naturum och privatpersoner kontaktar Elina Krés på elina.kres@hsr.se.
Vanliga frågor om påsholken
Vad kostar påsholken?
En påsholk kostar 4 500 kr (ex. moms). Då ingår skylt, skyltdesign med text och logotyper, fyra rullar påsar och frakt. Stolpe ingår inte.
Fler påsar till holken kan köpas i Håll Sverige Rents webbshop.
Leveranstiden för en holk är ca 4 veckor.
Vad krävs för att sätta upp en påsholk?
Påsholken behöver någon tar hand om den, fyller på med fler påsar och reparerar den om den blir trasig. Därför skriver vi ett avtal med alla som köper en holk för att säkerställa att den sköts på rätt sätt.
Hur stor är holken?
Här är mått och vikt för påsholken:
- Bredd: 36 cm
- Djup: 12 cm
- Höjd: 59,5 cm
- Vikt: ca 10 kg
Den är gjord i obehandlad vitek och är genomskinlig på sidan för att påsarna ska synas. Locket har två gångjärn för att lättare kunna öppnas och stängas.
Var finns påsholkar idag?
Idag finns Håll Sverige Rents påsholkar bland annat längs med Bergslagsleden, Bohusleden, vid Kebnekaise och vid flera naturrum. Holken gör sig bra på platser i naturen där många tar en rast eller passerar, och där det därför lätt samlas mycket skräp.
Läs gärna mer om hur skräpet minskade vid STF Storulvåns fjällstation, bland annat med hjälp av påsholken.