Hero
Skräpplockare i naturen vid Storulvån Foto: Darren Hamlin

Skräpmätning i fjällen visar glädjande resultat

Body

Under flera år har Svenska Turistföreningen och Håll Sverige Rent mätt hur mycket skräp som slängs ute på fjället och gjort kampanjer för att minska skräpet.

Glädjande nog har det gett resultat! Trots att fler är ute och vandrar minskade nedskräpningen på Kebnekaise med 80 procent från sommaren 2020 till sommaren 2021. I Storulvån minskade skräpet med 25 procent. 

"Detta är något vi verkligen har jobbat hårt för. Vi har kommunicerat än mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället. Alla måste bära med sig sitt skräp hem för att minska onödiga helikoptertransporter med avfall. Och som resultatet visar så har gästerna varit helt fantastiska", säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska Turistföreningen.

Vid tre tillfällen under juli, augusti och september genomfördes skräpmätningar på fyra platser i våra svenska fjäll; Kebnekaise, Helags, Sylarna och Storulvån. Under sommaren har skräppåsar delats ut och vandrare som kommit tillbaka med en skräppåse från fjället har blivit bjuden på en fika. Sedan 2020 finns också påsholkar uppsatta på ett tjugotal platser runt om i svenska fjällen.

Under sommaren 2020 larmades det och skrevs väldigt mycket i media om ovanligt mycket nedskräpning i fjällvärlden, framför allt på Kebnekaise där det lämnades över 100 tält kvar ute i naturen, i år var motsvarande siffra tre tält.

 

Sections

Vilket skräp var vanligast?

Vanligaste skräpet 2021

Topp fem för alla fyra platser

  1. Snusprilla 53%
  2. Toalettpapper 10%
  3. Papper/kartong, övrigt 8%
  4. Plast, övrigt 8%
  5. Godis-, snacks- eller glassförpackning, 7%

Vanligaste skräpet 2020

Topp fem för alla fyra platser

  1. Snusprilla, 40%
  2. Plast, övrigt, 13%
  3. Papper/kartong, övrigt, 9%
  4. Godis-, snacks- eller glassförpackning, 6%
  5. Cigarettfimp, 6%

Så gick mätningen till