Håll Sverige Rents kommunindex
Vilken kommun är bäst på att arbeta förebyggande mot skräpet? För 13-året i rad utser vi årets Håll Sverige Rent-kommun.
Nacka kommun - årets Håll Sverige Rent-kommun 2024
Vi gratulerar Nacka kommun som vann årets Håll Sverige Rent-kommun 2024 med motiveringen:
"Under året har Nacka kommun visat stort engagemang i Håll Sverige Rents skräpplockarkampanjer. I våras deltog barn och unga i Nackas förskolor och skolor i Skräpplockardagarna, och i september samlades flera nackabor för att delta i "Hela Sverige plockar skräp" på World Cleanup Day.
Kommunen är också aktiv i att integrera hållbarhet i utbildningen genom sina många Grön Flagg-verksamheter, vilket ger barn och unga möjlighet att arbeta med hållbarhetsfrågor på skoltid. Dessutom bedriver kommunen ett strategiskt och förebyggande arbete mot nedskräpning, bland annat genom att genomföra skräpmätningar och delta i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner.
Nacka har även tagit fram egna initiativ för att hantera lokala miljöutmaningar. Dessa inkluderar skräpdykning och bottenskanning med undervattensdrönare, samt införandet av förbud mot användning av lustgas i vissa områden."
Övriga finalister 2024
Borås (Plats 5)
Borås kommun kombinerar kreativitet och delaktighet för att engagera invånare mot nedskräpning. Genom initiativ som en talande "Big Belly"-adventskalender och aktiviteter för barn och unga under Skräpplockardagarna lyckas kommunen göra skräpplockning roligt och lärorikt.
Eskilstuna (Plats 3)
Eskilstuna bekämpar nedskräpning systematiskt och innovativt, särskilt genom CirkuLäran som kopplar utbildning till hållbarhet. Med aktiviteter som magnetfiske och "Hela Eskilstuna plockar skräp" belyser kommunen vikten av en renare vattenmiljö och långsiktigt ansvarstagande.
Gävle (Plats 2)
Gävle kommun engagerar invånare i alla åldrar för en skräpfri miljö genom Skräpplockardagarna och samarbeten med lokala aktörer som Gävlegrodorna och Hands 2 Ocean. Deras innovativa och pedagogiska metoder samt integrationen av Grön Flagg-certifiering i skolor och förskolor, inspirerar till långsiktig hållbarhet.
Strängnäs (Plats 5)
Strängnäs kommun skapar engagemang mot nedskräpning genom innovativa och estetiska initiativ, som att låta förskolor designa papperskorgar och placera talande papperskorgar på strategiska platser. Genom att utveckla fimpzoner vill de minska mängden skräpiga fimpar, och inspirera till en mer hållbar vardag.
Vallentuna (Plats 4)
Vallentuna kommun tar ett brett grepp kring nedskräpning genom att sprida kunskap om skräpmätning och nya avfallssymboler. Genom Skräpplockardagarna och en mobil återvinningscentral förbättrar de tillgängligheten till återvinning och inspirerar till ansvarstagande för miljön.
Bäst utifrån storlek (och en raket)!
Storstäder - Fler än 200 000 invånare
Malmö (Plats 8)
Större kommuner - 100 000-200 000 invånare
Nacka (Plats 1)
Mellanstora kommuner - 50 000-100 000 invånare
Täby (Plats 9)
Mindre kommuner - 30 000-50 000 invånare
Vallentuna (Plats 4)
Små kommuner - 0-30 000 invånare
Flen (Plats 7)
Raketen - Flest kliv uppåt i placeringar
Säffle (Plats 34)