Håll Sverige Rents kommunindex
Vilken kommun är bäst på att arbeta förebyggande mot skräpet?
Gävle blev Årets Håll Sverige Rent-kommun 2023 (igen)
Juryns motivering
"För målmedvetet arbete med att minska och förebygga nedskräpning genom ett brett och innovativt samarbete med bostadsbolag och föreningsliv, kontinuerligt underhåll i kommunens naturhamnar och gästbryggor för ett renare hav och för ännu ett nytt deltagarrekord bland barn och ungdomar i skräpplockardagar."
Bäst 2023 utifrån storlek
Storstäder
Bäst bland storstäderna med fler än 200 000 invånare var Göteborg, på plats 7 totalt i rankingen.
Större kommuner
Bäst bland större kommuner (100 000-200 000 invånare) var Gävle, som återigen var nummer 1 totalt i rankningen.
Mellanstora kommuner
Bäst bland mellanstora kommuner (50 000-100 000 invånare) var Kalmar, på plats 4 totalt i rankingen.
Mindre kommuner
Bäst bland mindre kommuner (30 000-50 000 invånare) var Vallentuna, på plats 12 totalt i rankingen.
Små kommuner
Bäst bland små kommuner (0-30 000 invånare) var Båstad, på plats 16 totalt i rankingen.
Raketen 🚀
Årets raket 2023 är Ale som tagit hela 198 placeringar i rankingen, från plats 215 till 17!
Håll Sverige Rents kommunindex är en årlig undersökning i syfte att få kunskap om hur långt Sveriges kommuner har kommit i sitt arbete med att förebygga nedskräpning. Den kommun som toppar listan kniper den ärofyllda titeln som Årets Håll Sverige Rent-kommun. Vinnaren utses av en jury och koras på Håll Sverige Rent-konferensen. Alla kommuner kommer att vara med i Håll Sverige Rents rankning.
Vi vill med detta uppmuntra alla kommuner att aktivt arbeta mot nedskräpning, oavsett om det är på egen hand eller tillsammans med oss. Vi vill också hylla och uppmärksamma de kommuner som engagerar sig lite extra, och lyfta alla goda exempel så att vi kan inspireras av varandra.
Nominerade kommuner 2023
Eskilstuna - För arbetet med att engagera skolor och förskolor i årets skräpplockardagar samt att genom skol- och fritidsverksamhet inspirerat till ökat engagemang i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor.
Borås - För aktiviteter och informationskampanjer som bidrar till attityd- och beteendeförändring och en renare stad - såväl på land som i vattendrag.
Kalmar - För inspirerande nudginginsatser i form av roliga aktiviteter vid källsorteringsstationer samt för ett stort deltagande både i Skräpplockardagarna och i Kusträddarna.
Lidingö - För ett brett och förvaltningsövergripande arbete i kommunens organisation för att engagera invånarna i skräpplockarkampanjer, samt inspirerande initiativ för att sprida kunskap och samtala med barn om nedskräpning, sortering och återvinning.