Källsortering på offentlig plats
Här får du argument och en guide till källsortering på offentlig plats.
Vi måste möjliggöra källsortering i farten!
Det måste vara lätt att göra rätt - även när skräpet uppstår på perrongen, i parken eller på promenad.
Skräpet är ju en resurs. Allt fler efterfrågar idag att kunna källsortera på andra ställen än bara i hemmet eller på jobbet. Det känns helt enkelt fel att slänga förpackningar, som kan återvinnas, tillsammans med annat avfall eftersom de då kommer att gå till förbränning - och inte till återvinning.
Målet för högsta möjliga miljönytta är att källsortera i så hög grad som möjligt och att fraktionerna ska bli så rena som möjligt. För att detta ska bli verklighet krävs god kommunikation så att rätt material hamnar på rätt ställe.
Vi på Håll Sverige Rent tror att det kommer vara en självklarhet att kunna källsortera sitt skräp på stan i framtiden. Den här guiden är ett steg på vägen dit.
Vad säger lagen?
Det känns inte bara fel i magen att slänga allt skräp i samma soptunna. Det är även fel i lagens mening. Avfallsförordningen anger nämligen att:
”Den som har förpackningsavfall ska sortera ut förpackningsavfallet från annat avfall och lämna förpackningsavfallet till
1. ett godkänt retursystem enligt förordningen (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar, om avfallet utgörs av flaskor eller burkar som retursystemet är avsett för,
2. ett insamlingssystem som har tillstånd enligt 43 § förordningen (2018:1462) om producentansvar för förpackningar, om avfallet utgörs av förpackningar som insamlingssystemet är avsett för”
En guide för källsortering på offentlig plats
Tydliggör och hjälp användaren
Oavsett vilka kärl man väljer för att använda för källsortering så måste dessa också vara utformade på ett sätt som hjälper det önskade beteendet. Det måste vara tydligt att det är flera olika kärl med olika fraktioner i, och det måste vara tydligt redan på långt håll vad som förväntas av användaren.
På bilderna ser vi överst ett utländskt exempel där färgerna tydligt separerar innehållet i de olika soptunnorna. I de mellersta exemplet är kärlen likadana vilket gör det svårt för en person att slänga rätt sak i rätt behållare. I de nedersta exemplet måste man gå runt soptunnan för att se att det är olika fraktioner.
Kärlen bör vara uppställda på ett sätt så att användaren på håll kan se vilka olika val som finns, genom att de till exempel står uppställda bredvid varandra mot en vägg så att det är tydligt hur många fraktioner och vilka som finns att välja på. Är det inte tydligt och lätt ökar risken att avfallet hamnar i fel kärl eller att allt avfall helt enkelt slängs som restavfall.
Storleken på kärlen är också viktig, och måste ta hänsyn till tömningsfrekvens och mängden avfall som kan förväntas uppstå inom upptagningsområdet. I övrigt gäller, precis som med vanliga papperskorgar, att kärlen är säkra mot bland annat råttor, fåglar och regn.
Nio fraktioner som behövs
Sedan 2020 finns ett nytt skyltsystem för hur vi utformar system för avfallshantering i Sverige när det kommer till färger och symboler. Totalt rör det sig om 87 symboler, som Avfall Sverige tagit fram. För källsortering på offentliga platser behövs bara nio av dessa.
Övergången till det nya systemet för kommuner och andra aktörer kommer att ta några år i och med alla skyltar som ska bytas men vi uppmuntrar alla som ska utforma olika former av sortering att följa den nya standarden!
Fördelarna med ett enhetligt nationellt system är att invånare i Sverige som rör sig över kommungränserna känner igen färgerna och symbolerna oavsett var man befinner sig. För att källsortering på offentlig plats ska fungera ska det vara lätt att göra rätt. Systemet möjliggör också för producenter att använda samma symbolspråk på förpackningar och produkter.
Symbolerna för källsortering och pant på offentlig plats består av tre element: färg, ikon och fraktionsnamn.
På sajten sverigesorterar.se kan du ladda ner alla ikoner och till exempel få namnen på andra språk.
Placera kärlen där folk är!
Behovet av källsortering är störst på ställen där det rör sig mycket människor, och där större mängder förpackningsavfall kan uppstå. Det kan vara i parker, på badplatser och på torg. Kärlen placeras lämpligen på ett sätt och i en miljö så att det inte kan uppfattas som en vanlig återvinningsstation.
Till sist är det verkligheten som får avgöra vad som fungerar och inte – det beror ju så mycket på individerna och andra omständigheter. Är det samma människor som återkommer till platsen kan de lära sig systemet och det är större chans att avfallet hamnar rätt. Genom att källsortering införs på fler platser utomhus och i andra miljöer ökar också vanan hos användarna.