
Nedskräpningsavgifter
Visste du att din kommun kan få betalt för att minska nedskräpningen?
Nedskräpningen kostar de svenska kommunerna flera hundra miljoner varje år. Men sedan 2023 gäller principen om att förorenaren betalar. Den 1 januari 2023 trädde nämligen en förordning om nedskräpningsavgifter (2021:1002) i kraft.
Den innebär att kommuner kan få ersättning från vissa producenter av engångsplast, för att täcka kostnader för uppstädning och tillhörande kostnader. Producenterna av vanliga engångsplastföremål som fimpar får betala mer, och det skräp som är mindre vanligt kommer generera en mindre kostnad för producenten.
Det är Naturvårdsverket som tar in uppgifter om kommunernas kostnader och fördelar pengarna ut till kommunerna. Senast 31 mars varje år ska alla kommuner ha rapporterat in sin kostnader till Naturvårdsverket.

Nätverksträff tema nedskräpningsavgifter och kommunernas kostnader
Torsdagen den 13 februari hade vi en välbesökt nätverksträff på temat nedskräpningsavgifter och kommunernas kostnader. Naturvårdsverket berättade om lagstiftningen, om förändringar som har skett i förordningen och visade hur ersättningen till kommunerna räknas ut.
Vägledning hos Naturvårdsverket
Hos Naturvårdsverket finns mer information och stöd kring hur kommuner ska rapportera in sina städkostnader för nedskräpning. Där hittar du också e-tjänsten som används vid rapporteringen.