VD Johanna Ragnartz har ordet

Image
Johanna Ragnartz vid havet

I början av juli träffades världens alla länder i Lissabon för den andra FN-konferensen med syfte att lösa utmaningarna med våra hav. Haven som täcker 71% av jordens yta och är så viktiga för vår överlevnad är i kris. Utfiskning, försurning och nedskräpning av plast. Många är utmaningarna. Därför är det så hoppfullt med FN-konferenser. Där alla länder får tillfälle att mötas och diskutera lösningar och lära av varandra. Hållbarhetsmålen löses tillsammans, inte enskilt. Det handlar om att skapa arenor för samarbeten där parterna får möjlighet att diskutera, hitta lösningar och att lära av varandra.

På samma sätt bör vi lära av varandra på nationell nivå. Vi människor är bra på att lösa problem. Särskilt om vi hjälps åt. Inom området nedskräpning är det stora förändringar på gång där både lagstiftning och konsumentkrav driver på mot en skräpfri miljö. Den lagstiftning som syftar till att minska mängden engångsplast verkställs nu, lite i taget. Sugrör av plast erbjuds inte längre och många leverantörer ser över inte bara hur de kan minska men också helt ta bort onödig plast. Plastkonfetti är redan förbjudet för utomhusanvändning och snart måste snabbmatsaktörer också tillhandahålla muggar och matlådor i återanvändbara material. Förändringarna involverar många och kommer ta tid. Helt säkert kommer det vara besvärligt många gånger. Förändring är svårt för det  kräver att vi ändrar våra beteenden och sätt att tänka.

Jag har alltid känslan av härlig omstart och att alla möjligheter står öppna då hösten kommer. Jag hoppas att vi är många som har samma känsla och som nu fortsätter hösten med hög energi och vilja att utveckla fler lösningar, idéer och kampanjer som motverkar nedskräpning. Tillsammans kan vi!

 

Det kan ni göra

Läs mer om våra verktyg och metoder för kommuner som vill arbeta mot nedskräpningen.