Hero
Nynäshamns kommun

Alla kommunala förskolor och skolor i Nynäshamn är med i Skräpplockardagarna i år!

Body

För 16:e gången deltar Nynäshamns Naturskola i Skräpplockardagarna. I år ser det ut att bli rekordmånga deltagare från Nynäshamns kommun där Naturskolan fungerar som samordnare. Alla kommunala förskolor och samtliga kommunala skolor upp till mellanstadiet, samt ett antal privata skolor, är med. Robert Lättman-Masch som axlar rollen som Naturskoleföreståndare på Nynäshamns Naturskola berättar….

Sections

Hur är det att vara med i Skräpplockardagarna tycker du?
Nynäshamns Naturskola är samordnare och ser till att så många skolor och förskolor anmäler sig som möjligt. Vi organiserar tillsammans med Stadsmiljöavdelningen och VA och renhållning inom kommunen. Alla som anmäler sig får gratis handskar, får låna plockkäppar och vågar och viktigast av allt att vi ser till att någon kommer och hämtar allt skräp som barn och elever plockat. Det ska inte lärarna behöva ta ansvar för utan de ska koncentrera sig på det pedagogiska innehållet i aktiviteten.

Vad tycker barnen om att vara med?
Av de samtal och foton vi får in från olika skolor och förskolor så är engagemanget stort. Men frågan ska förstås ställas till barn och elever. En sak är i alla fall säker, det finns en tillfredsställelse i att plocka skräp ute precis som att städa sitt rum hemma. Det är också en skön känsla att göra något konkret tillsammans med andra och som dessutom syns tydligt.

Det är ju en speciell tid för förskolor och skolor nu under pandemin. Hur gör ni för att genomföra aktiviteten på ett bra sätt? Har du några tips?
Det är snarare mindre smittrisk ute på skräpplockningen än inne i skolan så vi tycker att detta är en bra aktivitet. Självklart måste de gå i mindre grupper så att det inte bildas folksamlingar. Så ett tips är ju att titta på en karta innan och ringa in områden som de olika grupperna ska ta sig till. De kan också göra ett schema för när de olika klasserna ska gå ut och plocka så att inte alla går ut samtidigt.

Det är rekordmånga anmälda i Nynäshamn i år. Vad beror det på tror du?
Det brukar vara många som är med och det beror på att vi på Nynäshamns Naturskola har byggt upp ett system där vi samarbetar över förvaltningsgränserna. Dessutom har vi kontakt med alla skolor och förskolor genom att vi är en resurs för dem i olika sammanhang när det gäller lärande utomhus och lärande för hållbar utveckling. I år finns det nog ett uppdämt behov sen förra året då vi tillfälligt fick ställa in den samordnade skräpplockarveckan bland annat p.g.a. pandemin.

Det är ju Friluftslivets år i år och jag vet att Nynäshamns kommun arbetar mycket med detta och har också gjort en film, ”Friluftskompis bland skräp”. Berätta!
Nynäshamns Naturskola arbetar för att fler barn och unga ska få möjlighet att komma ut för att lära sig och för att röra sig. Det gör vi på olika sätt. Kärnan i verksamheten är klassbesöken, varje klass i hela Nynäshamns kommun kommer till Naturskolan en gång per år och upplever en dag utomhus. För att ytterligare stimulera barn och unga och deras familjer att komma ut har vi för avsikt att lägga ut en film i månaden på sociala medier och på vår hemsida under hela Friluftslivets år 2021. Temat för mars månad var ”friluftskompis” och med inspiration från barnboken Bu och bä i skogen ville vi göra en film som, istället för otäcka myror, handlade om otäckt skräp. Titta på filmen här