Hero
Kvinna dricker kaffe på kontoret

Fem saker ni som företag kan göra för att minska skräpet

Body
  1. Undvik onödiga engångsartiklar i plast

Det kan vara alltifrån plastpåsar till engångsmuggar. Gör det till en vana att bara ha exempelvis porslinsmuggar som går att diska och använda flera gånger. Engångsmuggar riskerar att lämna arbetsplatsen och bli till skräp.

  1. Se över give-aways

Ge inte bort saker till gäster om ni inte är säkra på att de verkligen vill ha det. Det är dels slöseri med resurser men framförallt riskerar oönskade give-aways att hamna i papperskorgen, och ibland även utanför.  

  1. Ta med egen matlåda vid köp av lunch som tas med till kontoret

En take away-lunch kan innebära mängder av engångsmaterial. Kanske kan kontoret låna ut flergångslådor att ta maten i? Det är också bra att säga nej till engångsbestick och servetter, sånt finns ju oftast på kontoret ändå.

  1. Samla in pant och annan återvinning

Gör det enkelt att sortera pant och annan återvinning, och uppmana alla medarbetare att faktiskt göra det. Undersök vad ni behöver för källsorteringskärl. En bra start är pant, papper och plast.

  1. Ta en lunchpromenad och plocka ett skräp

Oftast behöver promenaden inte vara så lång för att man ska hitta skräp. Och det går minst lika bra att plocka ett skräp på vägen till eller hem från jobbet som att plocka på lunchen. Men det är alltid kul om man är flera. 

Sprid gärna information och tips på intranät, anslagstavlor och i nyhetsbrev. Om alla är med och gör något för att motverka nedskräpningen har vi kommit en bra bit på vägen.  

Sections
Vill ni prata mer om hur ni kan arbeta mot skräpet?