Hero
råttor

Förskolan Ankaret i Tallboda designar bättre papperskorgar

Body

Agnes Höglund Elb och Vesna Gorgijevska, pedagoger på förskolan Ankaret i Tallboda, Linköping har jobbat med Allemansråttorna Rattan, Rättan och Ruttan under årets Skräpplockardagar. Barnen på Ankaret har också deltagit i årets tävling i Skräpplockardagarna - att designa en papperskorg som ska få fler att slänga skräpet på rätt ställe.

Sections

Varför anmälde ni er? 
Vi har varit med i Skräpplockardagarna tidigare och det ger fina möjligheter att prata med barnen kring hur vi på olika sätt kan vara rädda om djur, natur och oss själva. Det är viktigt att tidigt väcka tankar kring hållbar utveckling hos barnen och förhoppningsvis sås ett frö som de sedan bär med sig och som gror och växer genom livet.

Vad gav det att vara med?
Vi har integrerat Skräpplockardagarna med våra äldsta barns arbete med Håll Sverige Rents uppdrag att designa en papperskorg. Det har blivit många spännande samtal tillsammans med barnen och vi har haft väldigt roligt när vi samlat skräp och gjort andra aktiviteter. Det är härligt att se hur barnen blivit mer medvetna och hur de har på sig ”skräpglasögonen” varje gång vi går ut. Vi har alltid med oss något att samla skräp i och det blir många stopp på våra promenader. Barnen har även involverat sina familjer och flera vårdnadshavare har berättat hur barnen plockar skräp i lekparkerna och berättar om olika materials nedbrytningstid.

Kommer ni vilja vara med nästa år igen? 
Absolut! Vi ser redan fram emot det, både barn och vuxna.

 

Intervjuer med barnen på förskolan:

Vad hittade ni när ni plockade? 
- Vi har hittat en massa skräp. Vi har hitttat läskburkar som man kan panta istället. Då får man pengar och det kan bli nya burkar av de gamla.
- Vi har hittat många cigarettfimpar och snus. De är jättefarliga. Något djur kan tro att de är maskar och äta upp dem.
- Vi har hittat plastpåsar. Djur kan fastna i dem och de ligger kvar jättelänge.

Vad har ni lärt er under Skräpplockardagarna? 
- Att en del skräp ligger kvar längre än vi lever.
- Att vi kan berätta för andra att inte skräpa ner.
- Det är jätteviktigt att alla slutar slänga skräp i naturen!

 

Vill ni också vara med i vår tävling om att designa papperskorgar? Nedan hittar ni länkar till tävlingen, anpassade efter barnens ålder.

För förskolan 

För åk 1-3

För åk 4-6

För åk 7-9

För gymnasiet