Hero

Magnetfiske

Body

Rensa vattendrag från metallskräp

Magnetfiske är ett underhållande sätt att dra upp metallskräp från botten av olika vattendrag och sjöar. Genom att använda en kraftig magnet kopplad till ett starkt rep kastar man magneten i vattnet för att fiska upp metallskräp som har sjunkit ner till botten och inte är synligt från land. Denna aktivitet möjliggör en kombination av nytta och nöje, då det är en spännande sysselsättning som samtidigt bidrar till att rensa upp våra vattendrag från dumpat metallskräp.

Exempel

Kävlinge kommun

Kävlinge kommun har drivit projektet ”Håll vattnet rent” där de anordnat magnetfiske som aktivitet för barn och ungdomar på kommunens fritidsgårdar. Fritidsgårdarna har arrangerat tävlingar och aktiviteter med magnetfiske, men utöver det kan barn och ungdomar på eget initiativ låna utrustningen. Magnetfisket har huvudsakligen genomförts på olika broar över Kävlingeån, som löper genom Kävlinge kommun. Det har också testats vid en av kommunens sjöar. Efter att metallskräpet fiskats upp ur vattnet har fritidsgården åkt i väg och sorterat det på kommunens återvinningscentral.

 

Göteborg stad

Magnetfiske i Göteborg är populära, särskilt bland barn. Under Barnens dag är det en uppskattad aktivitet där barnen står och kastar magneter i vattnet för att hitta skräp. Göteborg stad har även samarbete med paddan båtar som hjälper till att städa kanalerna.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Kommun
  • Förening
  • Skola
  • Privatperson

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej