Hero

Markmålning eller stenläggning mot nedskräpning

Body

Informera om var skräpet tar vägen

                                             Foto: Nacka vatten och avfall/Skolgårdsprojektet

Markmålningar kan målas/sprayas med lämplig färg på avgränsade olika typer av ytor i syfte att nå ut med budskap till olika målgrupper. Markmålningar används ofta som en nudgingåtgärd för att göra det lättare för människor att göra rätt.

 

Exempel

Borgholms kommun

I syfte att minska skräpet på marken som hamnar i dagvattenbrunnar märkte Borgholms kommun dagvattenbrunnar med budskapet ”Håll Rent!” 2023. Inom ramen projektet "Havet börjar här" uppmanades allmänheten att inte slänga skräp på gatan.

Tyresö kommun

I syfte att minska skräpet på marken som hamnar i dagvattenbrunnar märkte Tyresö kommun dagvattenbrunnar med budskapet ”Här börjar [namn på sjö]” 2022. Inom ramen för kampanjen informerades allmänheten om att skräp som hamnar på marken kan hamna i kommunens sjösystem och i havet.  

Göteborgs Stad

I syfte att minska skräpet på marken som hamnar i dagvattenbrunnar märkte Göteborgs Stad dagvattenbrunnar med budskapet ”Havet börjar här!” 2022. Inom ramen kampanjen informerades allmänheten om att skräp som slängs på marken i staden till slut hamnar i havet.  

Nacka kommun

I syfte att minska skräpet på marken som hamnar i dagvattenbrunnar märkte Nacka kommun dagvattenbrunnar med olika budskap ”Havet börjar här!” 2020. Inom ramen för "Skolgårdsprojektet" (som drivs av Nacka kommun), i samarbete med Nacka vatten och avfall, informerades allmänheten om att skräp som slängs på skolgårdar hamnar i rännstensbrunnar och slutligen i sjö och hav.

Kungsbacka kommun

2021 placerades färgglada dekaler på gator och torg i innerstaden för att uppmuntra människor att inte skräpa ner. För att komplettera dekalerna spraymålades dagvattenbrunnar med texten ”Havet börjar här” med anledning av att dagvattenbrunnar används som papperskorgar av människor som slänger fel.

Simrishamns kommun

2023 placerades granitstenar med texten ”Här börjar Östersjön” längs Storgatan i Simrishamns kommun. Det ska påminna förbipasserande om att skräp som slängs på land hamnar i dagvattenbrunnarna – och vidare ut i Östersjön.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er) 

  • Bostadsbolag
  • Kommun
     

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej 

Sections

Vill du veta mer?

Tillsammans med Beteendelabbet har vi tagit fram en nudgeguide! Guiden är till för dig som arbetar med att minska nedskräpningen av fimpar och snus på offentliga platser. Guiden finns att ladda ner kostnadsfritt här ».

Vill du veta mer? Kontakta oss!