Hero
Fimpomat i Hageby

Minskat antal fimpar på marken genom fimpomater

Body

För andra året i rad har Håll Sverige Rent satt upp fimpomater i bostadskvarter och även denna gång fått positiva resultat tillsammans med Hyresbostäder i Norrköping AB och Victoriahem.  

Bakgrund 

I den pågående satsningen Trygga Orten arbetar vi på Håll Sverige Rent bl.a. med riktade insatser för att ändra beteenden för att förebygga nedskräpning. Fimpomater är en slags nudgingsåtgärd, där man på ett lekfullt sätt via frågor, uppmanar rökare att rösta med sin fimp. Tillsammans med fastighetsbolagen Hyresbostäder i Norrköping AB och Victoriahem sattes det i maj 2024 upp två fimpomater i Hageby. Vi ställde frågorna: Vad gillar du bäst: fotboll eller hockey samt shawarma eller köttbullar.

Så gjorde vi 

Med hjälp av skräpmätningar och fastighetsbolagens kunskap, identifierade vi lämpliga platser (dvs där mycket fimpar slängs på marken) i bostadskvarteren. Fimpomaterna pyntades med instruktioner och dekaler klistrades på marken för att dra åt sig uppmärksamhet. Instruktionerna och dekalerna informerade på svenska, engelska och arabiska. 

Områden för mätning definierades sedan och själva mätningarna gjordes 8 dagar innan och 8 dagar efter fimpomaterna sattes upp (sk. effektmätning)

Resultat 

Effektmätningarna visade att antalet fimpar minskade med totalt 48% inom mätområdet. På en av platserna (Lidaleden) minskade fimparna med 52% och på den andra platsen (Grundläggaregatan) minskade fimparna med 37%. 

Om Trygga Orten: Trygga Orten skapar möjligheter för unga i utsatta områden att förebygga nedskräpning och utanförskap i ett unikt utvecklingsprogram. Trygga Orten drivs av Stadsmissionen och Håll Sverige Rent och genomförs med stöd av Postkodlotteriet.