Hero

Papperskorg (som talar eller sjunger)

Body

Uppmärksamma papperskorgen för att minska nedskräpningen

Att placera ut talande (eller sjungande) papperskorgar kan uppmuntra människor att slänga skräpet i papperskorgen i stället för på marken. Talande papperskorgar utrustas med en funktion som innebär att när exempelvis luckan till papperskorgen öppnas/stängs så hör en röst eller melodi som exempelvis tackar för att skräpet har slängts rätt.

 

Exempel

Malmö stad

År 2022 placerade Malmö ut stönande soptunnor på stadens gator i syfte att minska skräpet och ”få bort snusket”. När skräp slängs i papperskorgen hörs en röst stöna fraserna ”Åh, tack”, ”Åh, precis där” eller ”Ah, det där var galet skönt” och ”Lite mer till vänster nästa gång”. Malmö stad strävar efter att med dessa budskap skapa en positiv förstärkning att göra rätt.

 

Uppsala kommun

År 2022 placerade Uppsala ut sjungande papperskorgar på olika platser i staden. Flertalet smarta sopkärl är personligt profilerade och kombineras med en ”skräpkör”. Syftet med projektet är att uppmärksamma medborgarna på nedskräpning och få fler att slänga sitt skräp rätt, särskilt under Valborgsfirandet.

Foto: Uppsala Kommun

 

Åtgärder passar för verksamheter som:

  • Kommun
Sections

Vill du veta mer?

Kontakta oss på info@hsr.se.