Hero

Papperskorg (strandskräp)

Body

Plocka bort marint skräp från stränder

                                             Foto: Hold Danmark Rent

Papperskorgar för strandskräp (vilka även kallas för "Sea bins") är trälådor tillverkade av återvunnet trä med tillhörande skylt där det står "Strandskräp". Kommunen ansvarar för att papperskorgarna är hela samt att dessa töms. Eftersom marint skräp (dvs. skräp som kommer från havet och hamnar på stranden) sköljer upp på stränder året runt står papperskorgarna kvar samtliga säsonger. Alla som besöker stränderna är välkomna att samla skräp och slänga i papperskorgarna. 

Exempel 

Esbjerg Kommune, Frederikshavn Kommune, Hjørring Kommune, Holstebro Kommune, Jammerbugt Kommune, Lemvig Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Slagelse Kommune, Thisted Kommune, Varde Kommune (Danmark)

Papperskorgar för strandskräp har placerats ut i flertalet danska kommuner i samarbete med organisationen Hold Danmark Rent. Papperskorgarna har bidragit till att 50 procent av allt marint skräp tagits bort från stränder under 2021. I genomsnitt samlar en papperskorg för strandskräp in cirka 823 kg marint skräp varje säsong. Marint skräp är ofta väldigt smutsigt och slitet och därmed en utmaning att sortera och återvinna, men det går. Det är vanligt att hitta hård- och mjukplast, metall, glas, rep och trä i papperskorgarna för strandskräp.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Kommun
     

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej