Hero

Plastfiske och pladdla (pladdling)

Body

Plocka skräp – på egen hand eller tillsammans med andra!

                                             Foto: Hubbub

Det är enkelt att plocka skräp. Och det bästa är att du ser resultatet av din insats för miljön direkt. Skräpplockning är en utmärkt aktivitet året om, som förutom att den bidrar till en mer skräpfri miljö också är en perfekt pedagogisk aktivitet som visar att nedskräpning är fel. Förutom att plocka skräp på land är det även en utmärkt aktivitet att plocka skräp på vatten från exempelvis en båt eller kajak. Ett begrepp som specifikt fokuserar på användning av kajak (eller exempelvis stand up paddle board) i kombination med skräpplockning är "pladdla"/"pladdling", dvs. att paddla och samtidigt plocka skräp.

Exempel 

Göteborgs Stad, Helsingborgs stad, Jönköpings kommun, Malmö stad, Stockholms stad samt Köpenhamn (Danmark) och Berlin (Tyskland)  

Sedan 2017 har organisationen Green Kayaks kajaker (inklusive skräphinkar) använts för "pladdling" i hamnar, floder och sjöar, både i Sverige och utomlands. Sommaren 2020 samarbetade företaget Carlsberg Sverige med Green Kayak och sommaren 2023 samarbetade Sjöhistoriska museet i Stockholm med Green Kayak. All plast och skräp som samlas in, sorteras och vägs. Carlsberg och Green Kayak rapporterade 2021 att det i genomsnitt samlades in 4,5 kg skräp per tur.

 

London (England) 

I London har organisationen Hubbub organiserat "plastfiske" för skolklasser och företag sedan 2019. I juni 2023 rapporterade Hubbub att fler än 6000 personer har deltagit samt att fler än 5000 plastflaskor har samlats in från London Docklands.

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Företag
  • Privatperson
     

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent
Nej