Hero
Vittsjö skola

Vittsjö skola i Skåne: ”Vi hade planerat att väga allt skräp men det gick inte”

Sections

Vittsjö skola i Skåne är en Grön Flagg-skola och fritids. Ann Nilsson är grundskolelärare och samordnar Skräpplockardagarna. I år är det tredje året de är med.

Hallå Ann, hur kommer det sig att ni vill delta i Skräpplockardagarna?
”Det är en naturlig del av vårt arbete. Vi har deltagit de senaste tre åren.”

Hur har det tidigare gått?
”Under det första året var vi inte riktigt beredda på den enorma mängd skräp eleverna hittade. Vi hade planerat att väga allt skräp men det gick inte. Vår vaktmästare fick köra flera rundor till återvinningscentralen. Men samtidigt var deltagandet inte bara bra för miljön, det gav också eleverna en rejäl tankeställare och de fick lite blodad tand inför kommande år att försöka hitta ännu mer att plocka upp.”

Hur arbetar ni med Skräpplockardagarna?
”Vi är en F-6 skola och de yngsta eleverna plockar skräp på skolgården och i närområdet. De äldre eleverna får ett område längre bort från skolan. I fjol valde vi att köpa in tvättbara handskar så att vi slipper använda engångshandskar. Detta eftersom det är självklart för oss att fortsätta delta framöver.”

Vad säger barnen/ungdomarna om att delta i Skräpplockardagarna?
”Vi har fått eleverna till att bli ”skräppoliser”. Vi känner att det är ett viktigt arbete och att det gör att eleverna på ett konkret sätt uppmärksammar problemet med skräp i vår miljö.”