Hero
Kvinna vid busshållplats med en flergångsmugg

Hej då engångsmugg

Subtitle
Ta med en flergångsmugg till kaffet på språng

Ansträngning
Liten - när du väl fått in vanan att ta med muggen
Tid
Knappt någon alls
Sections

Engångsmuggar och andra engångsförpackningar som vi bara använder en kort stund innan de slängs bort riskerar att hamna i våra hav, där de kanske aldrig försvinner.

Genom att använda flergångsmugg kan vi alla bidra till att minska risken för att plasten från engångsmuggarna hamnar i havet.

Varje år används mellan 500 och 1 000 miljoner engångsmuggar i Sverige, visar en kartläggning som Naturvårdsverket har gjort. Det motsvarar 50–100 engångsmuggar per person och år. Siffrorna bygger på statistik över import och försäljning av engångsartiklar och omfattar även produkter som glassbägare och bägare för plocksallad i papp. De ska därför ses som grova uppskattningar snarare än den faktiska användningen av engångsmuggar.

Engångsmuggen består av både papper och plast

Vilken flergångsmugg är bäst?

Unga vuxna storkonsumenter av engångsartiklar

Om projektet Hej då engångsmugg

Projektet Hej då engångsmugg finansieras av Postkodlotteriet och var planerat att pågå 2018–2020. Med anledning av pandemin har projektet förlängts och har nu en planerad kampanj till hösten 2021. 

Hej då engångsmugg syftar till att minska användandet av engångsmuggar och andra engångsartiklar som helt eller delvis består av plast och som ofta blir till skräp. Målet är att förändra attityder och beteenden hos unga vuxna i åldern 18–29 år.