Hero
galleri konferenstalare

Se allt från Nedskräpningsveckan 2020

Sections

Lyssna på alla intressanta talare

Måndag - Om fimpen

Program för dagen med tider om du letar efter en speciell programpunkt:

00:15 Stefan Hållberg från Håll Sverige Rent hälsar välkommen och berättar mer om fimpen.

04:26 Södertälje kommun lyckades nästan halvera antalet fimpar mellan 2018 och 2019. Tomas Thernström, avfallssamordnare i Södertälje, berättar mer om hur de arbetar.

17:00 Kort om lagstiftning kring fimpen.

17:55 Ulrika Barkman, Planeringsledare, Park- och naturförvaltningen på Göteborgs stad, berättar om både lyckade och mindre lyckade åtgärder mot fimpen och om deras planer framåt.

33:05 Linda Lindström, Beteendestrateg och medgrundare för Beteendelabbet, berättar mer om nudging i praktiken och hur du med hjälp av psykologi, design och beteendeekonomi kan designa valsituationer som gör det lätt att göra rätt.

48:42 Malin Leth från Håll Sverige Rent samtalar med Anette Rosengren, Philip Morris och Sara Sillén, Japan Tobacco International (JTI) om vad tobaksbolagen gör för att vi ska fimpa rätt.

1:03:50 Sverker Haraldsson, projektledare på Utvecklingsenheten Offentlig miljö, Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad berättar om införandet av fimpzoner. Vad har fungerat bra och vad kan göras bättre?

1:16:23 Sofia Hellström från Håll Sverige Rent berättar om Håll Sverige Rents metoder för att mäta skräp. Varför är det viktigt att mäta skräp och hur kan mätningarna hjälpa till för att minska nedskräpningen?

1:23:45 Britta Lönn från Håll Sverige Rent berättar om resultatet av den nationella skräpmätning som gjordes sommaren 2020. 

Tisdag - Sjöar och hav

Program för dagen med tider:

00:00 Joakim Brodahl från Håll Sverige Rent hälsar välkommen.

03:41 Eva Blidberg, marinbiolog och sakkunnig på Håll Sverige Rent, ger en snabbkurs i marin nedskräpning.

13:13 Maria Azzopardi från Stockholms stads kemikaliecentrum berättar om stadens handlingsplan för minskad spridning av mikroplast.

24:27 Vad hamnar i Fyrisån? Emelie Mattsson och Anna Nematbakhsh från Uppsala kommun berättar om skräpmätningar som gjorts i ån. Vad blev resultatet och vilka åtgärder planeras framåt?

36:08 Barn och ungdomar minskar mängden skräp i dagvattnet. Maria Isaksson från Nacka vatten och avfall berättar om hur de arbetar för att få barn och unga att engagera sig för minskad nedskräpning i vattnet.

47:29 Havet börjar här - en kampanj för att minska skräpet i dagvattnet. Anna Troedsson, från Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB, berättar om projektet.

53:39 Florina Lachmann från Västkuststiftelsen berättar om Strandstädarkartan - ett digitalt verktyg som används för att planera och kommunicera städinsatser längs kusten.

1:04:23 Eva Blidberg från Håll Sverige Rent berättar kort om EU-projektet BLASTIC som undersökte plastens väg till Östersjön.

1:06:41 Maria Kappling, Naturumföreståndare i Västervik, berättar om hur de arbetar för att hindra skräpet från att hamna i Östersjön.

1:16:48 Vad hittar man för skräp på badplatsen? Ann Thorén & Paulina Luedtke från Sysav berättar om de pilotmätningar som gjorts och lärdomar från projektet.

Onsdag - Trygghet, tillit och återvinning

4:37 Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, berättar om Tillit och trygghet utan skräp

25:11 Susanne Axelsson Heldring är initiativtagare och ansvarig för Qvinna i Botkyrka - en jämställdhetssatsning och ett trygghetsarbete. Här berättar hon om en satsning som hjälper hyresgäster komma ut i arbetslivet samtidigt som området blir renare och tryggare.

39:15 Linda Keller, jobbar på avdelningen för offentlig utemiljön i Karlstad kommun. Här berättar hon om deras trygghetsundersökning och medborgardialog.

49:15 Vad innebär platssamverkan för säkrare och tryggare offentliga miljöer? Lyssna på Erika Sjöqvist, kulturgeograf och stadsplanerare på Stiftelsen Tryggare Sverige.

1:10:35 Avfall Sverige har infört ett nytt skyltsystem. Hör Jon Djerf, rådgivare för materialåtervinning, insamling och transport.

1:22:27 Varje förpackning gör skillnad! Lyssna på  Veronica Foberg Gustafsson, Kommunikationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, när hon berättar om återvinningens utmaningar och satsningar för en bättre miljö.

Torsdag - Engagemang

 

3:46  Fredrik Torberger är framtidsstrateg och ledare för Kairos Futures team Citizens & Societies. Han berättar i 600 sekunder om medborgare och engagemang. 

24:42 Välkommen ut på en Hitta-skräpet-turné! Lyssna på Eva Johansson, som är miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

35:56 Mer bullar och mindre skräp i fjällen! Det lyckades Håll Sverige Rent och Svenska Turistföreningen med under sommaren 2020. Lyssna på Cecilia Liedberg från Håll Sverige Rent & Daniel Skog från Svenska Turistföreningen.

49:03 Det finns gott om eldsjälar för minskad nedskräpning. Här får vi lyssna på varför Amir Faqiri är så engagerad. Han har startat Keep Jönköping clean.

1:06:14 Marika Tagel Mårtensson, Avfalls/Miljöingenjör på Sjöbo kommun berättar om ett Glädjefyllt engagemang. 

1:16:37 Hållbarhet på schemat? Det är en satsning som Kristina Bjerka vet allt om. Hon är verksamhetsutvecklare Håll Sverige Rent

Fredag - Vision och framtid

 

4:00 Håll Kalmar Rent – Tillsammans! Johanna Petersson, Sofia Sköld och Madeleine André berättar om sin framgångsrika satsning i Kalmar. 

24:34 Lagar och regler, vad är på gång? Det vet Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent.

36:41 Elisabet Kock, Miljöekonom på Naturvårdsverket, berätttar om skatt på engångsartiklar.

52:42 Vad sker uppströms? Lyssna på Malin Leth, ansvarig företagskontakter Håll Sverige Rent och Monica Werthén, nordisk marknadsdirektör Danone.

1:03:15 Erik Goksøyr är utvecklare på Sotenäs marina återvinningscentral. Lyssna på hur denna vision blev en verklighet!

1:23:55 Här presenteras vinnaren av Årets Håll Sverige Rent-kommun 2020.

Anmäl dig till årets Håll Sverige Rent-konferens här