Hero
Hummerpremiär2020_

Var rädd om din utrustning

Sections

Förlorade tinor, burar, nät, linor och ryssjor fortsätter att fånga fisk och skaldjur långt efter att de har gått förlorade. Det kallas för spökfiske.

Fiskeredskap bedöms vara det skräp i havet som orsakar mest skada på djurlivet. Fiskeredskap är dessutom ofta gjorda av plast och om de förloras bidrar de till ytterligare plast i haven.

Tillsammans kan vi bidra till att minska förlorade redskap i våra svenska vatten. Följ våra enkla tips när du ska ut och fiska nästa gång. Och om du ändå tappar ett redskap, anmäl det till Ghost Guard så ökar chansen att det kan plockas upp.

kräftbur

3 tips mot förlorade redskap

1. Undvik farleder

Placera tinan, nätet eller burarna på säkert avstånd från farled och ställen med mycket båttrafik. Annars riskerar propellrarna att kapa linor eller dra med sig redskap långt från sin ursprungliga plats.

2. Håll koll på strömmar och djup

Se till att tinan eller buren nått botten. Sätter du tinan eller buren för nära en sluttande botten är risken stor att repet inte räcker till och att bojen hamnar under vattenytan. Redskapet kanske aldrig når botten och åker iväg med strömmarna.

3. Kolla dina rep

Rep som trasslar eller går av är en vanlig orsak till förlorade redskap. Se till att knutarna sitter, repen är i gott skick, och inte trasslade.

Visste du...

Mer plast i haven

Förlorade fiskeredskap är ofta gjorda av plast, som inte bryts ner under en överskådlig tid. Istället delas det till mindre och mindre bitar och blir till mikroplast.

Fiskar år efter år

När fångsten i tinan, buren eller nätet dör lockar den ännu mer fiskar och skaldjur, och hela processen återupprepas gång på gång, år efter år. På så sätt kan redskapet fortsätta att fånga fisk och skaldjur långt efter att det har gått förlorat.

Nya material bryts inte ned

Äldre naturmaterial bryts ner med tiden. Det gäller tyvärr inte konstfibermaterialen i moderna fiskeredskap. De finns kvar under mycket lång tid. Så lång tid att de kan påverka bestånden av fisk och kräftdjur i hav och sjöar.

Fara för alla marina djur

Förutom fiskar riskerar fåglar och andra marina djur att trassla in sig i redskapen och kvävas eller svälta ihjäl.

Följ med ner under ytan

Ryssja spökfiske

Har du förlorat ditt redskap?

Om du hittar övergivna fiskeredskap eller har förlorat ett fiskeredskap kan du rapportera det på sidan GhostGuard. Där skriver du enkelt in redskapets koordinater. Du kan också se var förlorade fiskeredskap har hittats.  

Hjälp till att dela budskapet

Dela ett inlägg i sociala medier

Berätta för dina vänner om spökfiskets konsekvenser och hur man undviker att förlora sina fiskeredskap på Facebook eller Instagram. Dubbelklicka på bilderna nedan och spara ner till din telefon. Sen är det bara att ladda upp och tagga #hållsverigerent. 

Utmana en fiskekompis på vårt quiz

Skicka den här länken till din fiskekompis! Glöm inte att fråga hur många rätt han eller hon fick...

Skriv ut en affisch

Hjälp till att sprida budskapet där du bor. Du kanske vill sätta upp budskapet i din hamn? Skriv enkelt ut affischen nedan genom att klicka på den gröna rutan nedanför bilden och spara ner till datorn. Sen är det bara att skriva ut och sätta upp. 

Havs- och vattenmyndigheten finansierar det här projektet.

Läs mer om förlorade fiskeredskap och konsekvenser på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

 

Har du uttjänta fiskeredskap hemma som du vill bli av med? Då kan du vända dig till Fiskereturensom är en insamlingstjänst för gamla fiskeredskap.