Hero
Kusträddarflaggan

Bli en kusträddare!

Sections

Var med i sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder! Ju fler vi blir, desto större skillnad kan vi göra. Anmäl dig och ditt team till Kusträddarna redan idag!

Barn plockar upp skräp ut havet med en håv

1. Hitta en plats att plocka på

Hitta en plats där du kan plocka på egen hand. En kuststräcka vid havet, en strand, klippa eller vid en insjö. En plats där skräp på land riskerar att hamna i vattnet.

Undvik att plocka skräp på dessa ställen »

Kusträddare som plockar skräp

3. Ta hand om skräpet

Ta hand om ert insamlade skräp och rapportera in hur mycket ni plockat. Kontakta gärna kommunen i förväg och se om de kan hjälpa till att hämta upp skräpet.

Kusträddare på en klippa vid Tångevik

4. Dela i sociala medier

Glöm inte att ta bilder på alla påsar ni samlat in och dela på dina sociala kanaler för att uppmuntra fler till att gå med. Tagga oss gärna @hållsverigerent så vi kanske vi delar just ditt inlägg!

Så tar du hand om skräpet som plockas

👍 Släng skräpet i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

👍👍 Ta med dig skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra jobbat!

👍👍👍 Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! 

Tips! Ta hjälp av kommunen om du plockar väldigt mycket skräp. Olika kommuner har olika sätt att hjälpa till så kolla gärna upp i förväg hur du ska göra om du inte får med dig skräpet.

Rapportera in!

Här kan du rapportera in hur mycket skräp du eller ni har plockat. Alla som rapporterar in hjälper oss att samla in viktig statistik kring skräpet längs våra svenska vatten. 

Skräp i hav och på stränder

Frågor?

Skicka gärna ett mejl till oss på kustraddarna@hsr.se så hjälper vi dig!