
Muggar och matlådor
Sedan 1 januari 2024 gäller nya regler för de som serverar mat och dryck i engångsmuggar och engångsmatlådor som innehåller plast. Enligt förordningen om engångsprodukter ska de nu kunna erbjuda mat och dryck i återanvändbara muggar och matlådor. Den som tillhandahåller färre än 150 muggar eller matlådor per dag omfattas inte av kraven, men redan nästa år sänks gränsen till 75 stycken. Lagen säger även att serveringsställena måste informera sina kunder om plastens påverkan på miljön och fördelarna med en minskad förbrukning av engångsmuggar och engångsmatlådor.
Målet med förordningen är att minska engångsprodukters påverkan på miljön. Det handlar både om nedskräpning och att engångsprodukter är ett slöseri med resurser. Eftersom en engångsprodukt bara används en enda gång och ofta bara några minuter innan den slängs är det ett dåligt val för miljön. Även engångsprodukter av papper innehåller ofta plast, och plastskräp som hamnar i natur och hav är ett växande miljöproblem på grund av den långa nedbrytningstiden.
Mugganvändningen i Sverige ökade mellan 2022 och 2023
I Sverige är målet att förbrukningen av engångsmuggar och engångsmatlådor som innehåller plast ska ha minskat med hälften 2026 jämfört med förbrukningen 2022. Enligt Naturvårdsverket sattes omkring 1 055 miljoner engångsmuggar och 900 miljoner engångsmatlådor med plast på marknaden år 2022. År 2023 ökade antalet engångsmuggar till 1 247 miljoner, medan matlådorna minskade till 851 miljoner.
Det betyder att utvecklingen ser ut att gå åt fel håll. Trots målet att halvera mängden engångsmuggar och engångsmatlådor till 2026 har antalet muggar i stället ökat med nästan 200 miljoner på bara ett år. Samtidigt har antalet matlådor visserligen minskat något, men inte i närheten av vad som krävs. Siffrorna från 2022 kan dock vara lågt räknade till följd av effekter från Coronapandemin.
Muggar och matlådor som skräp
Om flergångsalternativen användes i större utsträckning skulle det kunna ha stor påverkan på nedskräpningen. Resultaten från Håll Sverige Rents mätningar i kommuner visar att det i genomsnitt fanns cirka 200 engångsmuggar och 122 matförpackningar per stadskärna under en dag i de 16 större tätorter som mätte skräpet 2024.
Få konsumenter känner till lagen
En Novusundersökning som Håll Sverige Rent lät göra i april 2025 visar att:
- 53 % av svenskar köper mat och/eller dryck som takeaway några gånger per månad eller oftare
- Bara 9 % av de som köpt takeaway under senaste 6 månaderna har blivit erbjuden mat eller dryck i flergångskärl (jämfört med 8 % 2024).
- 78 % av de få som faktiskt blivit erbjudna flergångskärl valde ändå engångsalternativet (jämfört med 60 % år 2024).
- 72 % känner inte till lagen om att serveringar måste kunna erbjuda sina kunder flergångsalternativ för muggar och matlådor.
- En majoritet är positiva till lagen, 61 % (jämfört med 55 % 2024). Bara 8 % svarar i år att de är negativa till lagen (jämfört med 12 % 2024).
Packaging and Packaging Waste Regulation
Inom några år kommer serveringar i alla EU:s medlemsstater behöva erbjuda flergångsförpackningar för mat och dryck. Detta enligt den nya EU-förordningen om förpackningar – Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Enligt PPWR blir det från och med 2030 även förbjudet att servera mat och dryck som äts och dricks på plats i engångsplastförpackningar, inklusive engångsplastförpackningar för exempelvis socker, ketchup, kryddor eller dipp.