Hero
Två unga reportrar blir filmade vid en återvinningsstation

Bihotell och pant är vinnande teman i Unga Reportrar

Body

Juryn har granskat, funderat och diskuterat - och nu är det klart! Ett fotobidrag om bihotell och en film om pant vinner årets upplaga av Unga Reportrar. Vinnarna får 10 000 kronor till klassen och har nu en möjlighet att få tävla i den internationella tävlingen.

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet får chansen att berätta om viktiga frågor. Tävlingen drivs av Håll Sverige Rent och i år har 160 bidrag skickats in från drygt 580 elever runt om i landet.  

–Unga Reportrar är ett sätt för ungdomar i Sverige att höja rösten för en hållbar värld. Genom att arbeta journalistiskt utvecklar de också förmågan att arbeta källkritiskt, lösningsorienterat och nyanserat. Vi är så imponerade av alla som varit med i årets tävling, säger Hannah Holmberg, projektassistent och ansvarig för Unga Reportrar på Håll Sverige Rent. 

Den 16 april presenterade juryn årets vinnare, en i årskurs 6–9 och en i gymnasiet, som får 10 000 kronor till klassen och nu har en möjlighet att få tävla i den internationella tävlingen. 

Här är de vinnande bidragen

Vinnare i årskurs 6–9: Hotel for bees and pollinators!

Ett fotobidrag av Kira Abrahamsson och Karyna Rublova på Folkungaskolan i Linköping.  

Juryns motivering:  Ett levande och kvalitativt foto som tar upp frågan om insekter och pollinering på ett tydligt och informativt sätt. Genom fotot och tillhörande text får läsaren en konkret problemskrivning och även lösningar för att kunna bevara den biologiska mångfalden.  

Se bidraget här »

Vinnare i gymnasiet: PET Agera

En film av Hilda Skullered, Samuel Elfverson och Alice Tengström på Lars Kaggskolan i Kalmar.  
 
Juryns motivering:  Bidraget som har vunnit i år har visat vad vi behöver göra för att ta hand om jorden vår. Filmen är välgjord, informativ och kreativ och visar med enkla medel hur vi ger vår jord mer liv. Budskapet är solklart, vi måste konsumera mer hållbart! 

Se filmen här »  

Juryn bestod i år av Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Per Friberg, verksamhetsutvecklare utbildning på Håll Sverige Rent och Nikolaos Tragotsis, biträdande verksamhetsutvecklare Stad på Håll Sverige Rent.  

Om Unga Reportrar 

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet får chansen att berätta om viktiga frågor. Unga Reportrar är en del av internationella Young Reporters for the Environment, ett initiativ från Foundation for Environmental Education (FEE) som är världens största utbildningsorganisation inom miljöfrågor. 

Läs mer om Unga Reportrar på hsr.se/unga-reportrar