Hero
Representanter från Borås, vinnare av Årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

Borås vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun

Body

Borås vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun - för femte året i rad. Priset delades ut på Håll Sverige Rents konferens där en delegation från Borås var på plats för att ta emot priset.

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås har hamnat på första plats fyra år i rad och vann alltså i år igen.

Rankingen baseras bland annat på antalet personer som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj ”Skräpplockardagarna”, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

"Det är imponerande att Borås lyckas förnya sig år efter år. De visar att de är bäst i Sverige på att arbeta med nedskräpningsfrågan. De är ett föredöme för resten av landet", säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Nomineringen för Borås löd:

"För ett imponerande arbete med att hålla staden ren från fimpar i samband med sommarens införande av rökförbud på ett antal typer av offentliga platser."

Övriga nominerade var:

Gävle – för att ha arbetat för ett hållbart evenemang, ökat återvinningen och minimerat nedskräpningen under U23-EM i friidrott.

Hässleholm – för att ha engagerat barn och unga genom att ha skapat tävling mellan skolklasser och för att ha anordnat en riktig skräpplockarfest.

Kalmar – för kommunens kampanj för att minska nedskräpningen genom budskap på brunnslocken i staden.

Vellinge – för ett stort engagemang i skräpplockning och ett växande antal såväl barn som vuxna som hjälper till att hålla kommunen ren.

Här finns listan över samtliga kommuners placering »

Fakta: Årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

– andel skräpplockare bland barn och unga

– ansluten till Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter (om kommunen hjälper till med exempelvis utdelning av säckar och påsar)

– medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun

– strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)

– andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Fakta: Håll Sverige Rents kommunenkät

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för priset ”Årets Håll Sverige Rent-kommun”. 2019 års vinnare presenterades på Håll Sverige Rents konferens den 5 november i Stockholm. 

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige och 133 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens på 46 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 30 september-29 oktober.