Hero
Unga Reportrar

Elever kan vinna reportageresa till Kenya

Body

Nu avgörs den årliga journalisttävlingen Unga Reportrar. Fem nominerade gymnasieelever gör upp om högsta vinsten, en reportageresa till Kenya.

Sections

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att berätta om viktiga frågor. I år har tävlingen haft ett tema, plast. Håll Sverige Rent har tillsammans med projektet Waves of Change bett elever att skicka in sina bidrag i form av fotografi, film eller artikelreportage.

De nominerade bidragen handlar om allt från plast i kläder till plastbantning i restaurangbranschen och hur framtidens plast kan se ut. Alla nominerade bidrag går att ta del av här: http://ungareportrarthemagazine.se/ 

Nytt för i år är att det finns ett alldeles särskilt förstapris i gymnasiekategorin. Vinnaren får en reportageresa till Kenya för att lära sig mer om problemet med plast och de lösningar som finns, förutsatt att pandemin eller andra oförutsedda händelser inte skapar hinder. Endast en elev kan vinna resan till Kenya, så därför är gymnasietävlingen i år individuell. 

Elever i årskurs 6 och högstadiet tävlar om 10 000 kr till sin klass och kan arbeta i par eller grupp. 

Totalt har 604 elever arbetat med Unga Reportrar och 120 bidrag har kommit in till tävlingen. Vinnaren presenteras 21 april.  

En annan nyhet i år är att de nominerade i gymnasiet får pitcha sitt bidrag för juryn. På fem minuter ska de berätta om sitt bidrag och hur de skulle ta sig an uppdraget att skildra Kenyas möjligheter och svårigheter med plast. Pitchen kommer att ske på engelska. 

I juryn sitter Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Anna Bertmar Khan, Programchef på Hand in Hand, Daniel Ddiba, Research Associate på SEI (Stockholm Environment Institute), Andrea Lindblom, Senior Communications Officer på SEI (Stockholm Environment Institute)