Hero
Vinnare i Unga Reportrar 2021

Elsparkcyklar granskas av Unga Reportrar-vinnare

Body

Nu är årets vinnare i Unga Reportrar utsedda! Högst upp på prispallen hamnade ett foto som visar hur ett ögonblick kan leda till långtgående konsekvenser för miljön och en film som undersöker ett aktuellt ämne som många stöter på i sin vardag - elsparkcykeln.

Stort grattis till Eleonora Nygaard och Astrid Perrett på Hasslarödskolan i Osby som blev totalvinnare i högstadiet med bidraget A thousand years och Ester PagrotskyTorun ÅbergIvar Rydgren och Amit Biswas på Värmdö gymnasium som blev totalvinnare i gymnasiet med bidraget Sanningen om elsparkscyklar.

Stort tack också till juryn för deras arbete. Juryn bestod av Farida Ahmadi Högfeldt, journalist, Gustav Gräll, fotograf, Lina Tuving, totalvinnare i Unga Reportrar 2020 samt Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

Första pris i tävlingen är 10 000 kr till klassen och chansen att tävla i den internationella tävling Young Reporters for the Environment.

Förutom totalvinnare har juryn också utsett en vinnare per kategori i både högstadiet och gymnasiet. Samtliga vinnare ser du här:

Alla vinnare i årets Unga Reportrar

Vinnare Högstadiet, Film:

Plastic Pollution in our Oceans av Ananya Dronamraju, Jacob Day och Edgar Tiblom på International School of Lund ISLK. Till filmen »

Juryns motivering
Kunskapsspäckad film som med stor dramatik i bilder och musik belyser ett växande miljöproblem och dess konsekvenser, inte bara globalt utan även på stränder nära oss. En film som väcker känslor och uppmanar till handling.

Vinnare Högstadiet, Foto samt Totalvinnare:

A Thousand Years av Eleonora Nygaard och Astrid Perrett på Hasslarödsskolan i Osby. Till fotot »

Juryns motivering:
Med kreativitet och poesi skildras ett miljöproblem som är högaktuellt inte bara i Sverige och Europa, utan hela världen. Meddelandet är kristallklart – en oförsiktig och kanske omedveten handling kan sätta djupa och långvariga spår i miljön i tusen år framåt. Fotot sätter fokus på vårt eget beteende i vardagen och väcker tankar om hur det kan förändras.

Vinnare Högstadiet, Reportage:

Agroforesty - ett hållbart sätt att odla på av Kajsa Gränförs på Axonaskolan i Tollarp. Till reportaget » 

Juryns motivering:
Både originellt och i tiden – det här är ett ämne vi gärna lär oss mer om! Med lokal förankring och en härligt positiv ton lyfter det här reportaget fram en spännande lösning för att odla mer hållbart.

Vinnare Gymnasium, Film samt Totalvinnare:

Sanningen om elsparkcyklar av Ester Pagrotsky, Torun Åberg, Ivar Rydgren och Amit Biswas på Värmdö gymnasium. Till filmen »

Juryns motivering:

Uppfriskande och lärorikt om en produkt som är en del av mångas vardag, inte minst ungdomars. Med gedigen research och proffsigt hantverk väcker den här filmen både intresse och debatt. Mitt i prick!

Vinnare Gymnasium, Foto:

Du håller framtiden i din hand av Fatme Dawas, Elvan Hamshoro och Farzana Uzbak på Kalmar Fria Läroverk. Till fotot »

Juryns motivering:

Tekniskt välgjord och med dramatisk fingertoppskänsla - det här är en bild som väcker intresse! Tillsammans med texten väcker den viktiga tankar om människans ansvar för plastskräp i havet och vad vi kan göra åt problemet.

Vinnare Gymnasium, Reportage:
Kullaberg - när turismen medför problem av Johanna Ling på Campeon Frigymnasium. Till reportaget »

Juryns motivering:
Välskrivet och gripande reportage om ett aktuellt ämne, både lokalt och globalt. Hur gör vi när fler vill besöka naturområden som kanske inte är dimensionerade för trycket? Men utgångspunkt i Kullaberg får vi här både flera olika perspektiv på problemet och kloka förslag på lösningar.