Hero
Vinnare årets kommun Gävle

Gävle är Årets Håll Sverige Rent-kommun

Body

På Håll Sverige Rents årliga kommunkonferens "Skräpet i fokus" utsågs i dag Gävle till Årets Håll Sverige Rent-kommun för sitt arbete med att minska nedskräpningen. Juryns motivering löd: ”För sitt långsiktiga och strategiska arbete där kommun, företag och organisationer gemensamt arbetar för att förebygga och minska nedskräpning. Även för sitt stora engagemang för barn och unga, bland annat genom Skräpplockardagarna där kommunens alla skolor och förskolor bidragit till ett nytt deltagarrekord, samt arbetet med programmet Grön Flagg.

Sections

Varje år rankar Håll Sverige Rent landets kommuner utifrån deras arbete mot nedskräpning. Gävle vann utmärkelsen för tredje raka året.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

De nominerade kommunerna:

Botkyrka – För sitt arbete med återvinningsfestivaler där föreningar, företag och kommunen samarbetat för att sprida information om nedskräpning och återvinning.

Gävle – För sitt stora engagemang i skräpplockardagar, där alla skolor och förskolor deltagit, och för samarbetet mellan kommun, företag och organisationer.

Kalmar – För sitt arbete med fimpzoner och fimpomater på platser som varit särskilt hårt drabbade av nedskräpning av fimpar.

Kävlinge – För sitt arbete med utställningen ”Det påverkar väl inte dig” på Barsebäcksstrand, där man visade nedskräpningens effekter på djur, natur och barn.

Stockholm – För sitt fokus på att engagera barn och unga i framför allt Järvaområdet. Barn och familjer har deltagit i skräpplockningar och fått ta del av en bok om renhållning.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2022

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

  • andel skräpplockare bland barn och unga
  • andel skräpplockare i Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp
  • ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar (om kommunen hjälper till med exempelvis inbjudan till skolor och förskolor och hämtning av skräp)
  • medlemskommun i Håll Sverige Rent
  • strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)
  • andel skolor och förskolor i Grön Flagg