Hero
Företag mot skräp SkiStar

Håll fjället rent - Ett nytt samarbete med SkiStar

Body

För att göra fler medvetna om problemet med nedskräpning tar SkiStar initiativ till en städmånad och bjuder in alla som vill bidra till en ren och hållbar fjällmiljö tillsammans med Håll Sverige Rent och Hold Norge Rent. Under hela maj kommer barn och skolelever på SkiStars destinationer, gäster och personal att plocka skräp och på så sätt synliggöra problemet samtidigt som det blir möjligt att göra en insats tillsammans med andra.

Sections

SkiStar vill halvera sina utsläpp med 50% och redan 2030 vara klimatneutrala. Som en del av satsningen vill SkiStar fokusera på nedskräpning som sker i fjällen i anslutning till anläggningarna både sommar och vinter.

- Håll Sverige Rent är en viktig partner för oss i det här projektet. De har lång erfarenhet av att skräpplockning och att belysa hur stort problemet är i vårt samhälle. Vi hoppas och tror att vi tillsammans kan skapa ett stort engagemang med Håll fjället rent, och att fler får upp ögonen för att nedskräpning i naturen, oavsett när och var, är ett problem som angår oss alla, säger SkiStars hållbarhetschef Fanny Sjödin.

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer osäkra och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Håll Sverige Rent arbetar för att stoppa nedskräpningen. Alla initiativ från HSR syftar till att ingen skräpar ner Sverige genom alltifrån kampanjer till långsiktiga projekt där Håll fjället rent är en sådan åtgärd.

- Håll Sverige Rent ser verkligen fram emot att arbeta med SkiStar för att minska nedskräpningen av fjällvärlden. Med ett ökat besökstryck ökar också risken för nedskräpning. Och vi vet att alla egentligen vill ha en skräpfri och hållbar upplevelse på fjällsemestern, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.

  Håll fjället rent
  Ett initiativ från SkiStar, som tillsammans med Håll Sverige Rent och Hold Norge Rent ska fokusera på utmaningen att skräpa ner i naturen och genom en månad dedikerad till att röja fjällen synliggöra vilket stort problem det är. Alla som vistas i SkiStars anläggningar sommar som vinter, och trivs ute i fjällen och naturen året runt, bör också ta hänsyn till att naturen är till för alla. Vi ska ge alla samma goda förutsättningar att trivas och ha det bra i fjällen, djuren som lever där och människorna som reser och rör sig där.

  Håll fjället rent - Tillsammans för en hållbar fjällvärld! - ett initiativ av SkiStar i samarbete med Håll Sverige Rent.

  Aktiviteter under maj
  Under hela månaden kommer alla som besöker SkiStars destinationer i Norge och Sverige att kunna bidra med skräpplockning: på en promenad, löp- eller cykelturen finns påsar och handskar tillgängligt på destinationen.

  12 maj - Alla förskolor och grundskolor i Trysil plockar skräp

  12 maj - Åre Destination tillsammans med Åre by- och turistförening arrangerar städdag för kommunens invånare

  26 maj - Let's Go - cykelsäsongen öppnar i Trysil. Följ med på städningen när du tar din första cykeltur för säsongen.

  31 maj - Städdag för anställda på alla SkiStars destinationer.

  Fler liknande aktiviteter kan tillkomma på olika destinationer under sommar- och höstsäsongen.

  Så fungerar det

  • På SkiStars svenska destinationer kan du ladda ned appen Skräpprotokoll i App Store eller GooglePlay.
  • För att registrera din städaktivitet på SkiStars norska destination, ladda ner appen Rydde i App Store eller GooglePlay.

  Om Hold Norge Rent
  Under mottot "ingen kan göra allt, men alla kan göra lite!" arbetar Håll Norge Rent så att var och en av oss kan hjälpa till att rensa skräp i naturen och öka vår medvetenhet om hur vi kan leva mer hållbart, och därmed bidra till ett gemensamt lyft för att möta och bekämpa våra gemensamma klimat- och miljöutmaningar. https://holdnorgerent.no/