Hero

Helsingborgselev vinner reportageresa till Kenya

Body

Vinnaren i gymnasiet får följa med projektet Waves of Change för att rapportera om plastsituationen i Kenya. Totalvinnaren i högstadiet får 10.000 kr till klassen.

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att berätta om viktiga frågor. I år har tävlingen haft ett tema, plast. Håll Sverige Rent har tillsammans med projektet Waves of Change bett elever att skicka in sina bidrag i form av fotografi, film eller artikelreportage.

Vinnare gymnasiet: 

Finns det plast i Öresund? av Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg 

Motivering: Ett personligt och gripande reportage om hur det är att på nära håll uppleva hur våra hav förändrats av plasten. Reportaget lyckas väcka känslor och förmedla kunskap om problemet, både lokalt och globalt. Den här vinnaren är en suverän berättare! 

Vinnare högstadiet: 

Totalvinnare och vinnare i kategori reportage (vinner 10 000 kr till klassen):  

Kungsbackas vattendrag smutsigare - trots miljöförbättring av NeoGodsäter Johansson, Kevin Hägerstrand & Christopher Nordström på Hedeskolan i Kungsbacka 

Motivering: Med början i en intressant lokal vinkel zoomar reportaget ut och speglar plastskräpet ur ett globalt perspektiv. Statistik om situationen används tydligt och förstärkande. Författarna väcker många tankar om vad vi kan göra för att minska problemet med nedskräpning i samhället. 

Vinnare kategori foto (vinner 5000 kr till klassen): 

Sustainable Periods - KhadeejahBucha, Ida Ljunggren, Tara Ramel Goldin och RoxanaKazemzadeh på ISKL i Lund 

Motivering: Ett innovativt och välkomponerat foto som direkt förmedlar sitt budskap. Det här är ett nytt perspektiv på plastfrågan och ett ämne väl värt att diskutera mer kring!

Vinnare kategori film (vinner 5000 kr till klassen):  

Nu eller aldrig - vi måste agera av Elina Wingren, Elsa Hemberg och Karin Borg på Hedeskolan i Kungsbacka. 

Motivering: Med ett tydligt narrativ, mäktig musik och bra användning av mediet skapar den här filmen starka känslor kring vår produktion och användning av plast. 

Alla nominerade bidrag går att ta del av här: http://ungareportrarthemagazine.se/

Totalt har 604 elever arbetat med Unga Reportrar och 120 bidrag har kommit in till tävlingen.

I juryn satt Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Brita Ihre, Kommunikationschef på Hand in Hand, Daniel Ddiba, Research Associate på SEI (Stockholm Environment Institute) och Andrea Lindblom, Senior Communications Officer på SEI (Stockholm Environment Institute).